10 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
segenggam udang geragau kering yang paling baru dan segar
3 ulas bawang putih
segenggam udang geragau kering yang paling baru dan segar
bahan B tumis1 ulas bawang putih - diketuk
sos tomato secukupnya
sos tiram secukupnya
kicap cair secukupnya
kicap pekat secukupnya
air asam jawa, cuka atau lemon secukupnya
kiub ayam, ajinomoto, gula dan garam secukupnya
sos tiram secukupnya
kicap cair secukupnya
kicap pekat secukupnya
air asam jawa, cuka atau lemon secukupnya
kiub ayam, ajinomoto, gula dan garam secukupnya
minyak untuk menumis secukupnya
bahan C400gm/1 bungkus meehon kering - rendam dalam air
200gm taugeh
1 biji carrot - dihiris
sayur sawi secukupnya
segenggam udang kering geragau yg paling baru dan segar
cara-cara
- Kisar bahan A, pijarkan minyak secukupnya, tumis bawang putih yang telah diketuk atau disagat or tumbuk hingga naik bau dan kekuningan, kemudian masukkan bahan A goreng hingga naik bau
- Sementara menunggu ia garing dan pecah minyak masukkan satu persatu bahan B tumislah bersama hingga ia masak, garing dan pecah minyak
- masukkan udang geragau kering kacau sebentar, masukkan pula meehon gaul rata, diikuti pula dengan carrot goreng hingga ia masak dan berpalut, taburkan pula sawi kacau hingga rata, akhir sekali masukkan pula taugeh goreng seketika selama 1-2 minit, tutup api dan hidangkan, lebih sedap lagi kalau ditaburkan dengan hirisan daun sadri, daun bawang dan hirisan limau kasturi berserta bawang goreng,cili merah, cili hijau yang telah dihiris