1 kg sotong size kecil - siang, bersihkan, toskan, ketepikan
bahan B tumbuk, blend atau cincang
segenggam cili padi merah
1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
bahan C
sedikit air asam jawa pekat
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak utk menumis
cara-cara
- siang sotong keluarka tulangnya, buang isi perut dari kepalanya, bersihkan dan bilas dengan air hingga bersih, toskan, ketepikan
- tumbuk bawang besar, bawang putih dan cili padi dengan lesung batu atau blend tanpa air jadikan ia paste atau boleh juga dicincang halus
- tuang minyak secukupnya,tumis dan goreng bahan paste tadi bersama sedikit air asam jawa pekat dan sedikit gula hingga naik bau wangi masak hingga ia betul-betul kering
- masukkan sotong, tidak perlu letak air langsung kerana sotong tersebuat akan mengeluarkan air yang begitu banyak sekali goreng hingga secukup masak, pekat dan kering
- perasakan sambal sotong dengan garam secukupnya
- masak seketika, tutup api
- hidangkan