bahan A
300gm minced chicken/daging ayam kisar
1/2 biji bawang besar - potong dadu
150gm lobak putih - disagat atau blend halus, tapis, perah sedikit keluarkan jusnya, ketepikan isinya utk burger dan *ketepikan jusnya utk kuah burger nya
2 sb fresh milk/susu segar
3sb rata bread crumbs
sedikit crush black pepper/lada hitam baru ditumbuk
garam secukup rasa
sedikit minyak masak untuk menumis bawang besar
1 sb japanese soy sauce
1 sb rata tepung jagung
bahan B
*lebihan air lobak putih tadi dari bahan A
1/4 cawan ketchup tomato
1sb oyster sauce
1 sb japanese soy sauce
jika perlu sedikit minyak utk goreng burger - saya tdk letak
jika perlu sedikit crush black peper - saya tdk letak
cara-cara
300gm minced chicken/daging ayam kisar
1/2 biji bawang besar - potong dadu
150gm lobak putih - disagat atau blend halus, tapis, perah sedikit keluarkan jusnya, ketepikan isinya utk burger dan *ketepikan jusnya utk kuah burger nya
2 sb fresh milk/susu segar
3sb rata bread crumbs
sedikit crush black pepper/lada hitam baru ditumbuk
garam secukup rasa
sedikit minyak masak untuk menumis bawang besar
1 sb japanese soy sauce
1 sb rata tepung jagung
bahan B
*lebihan air lobak putih tadi dari bahan A
1/4 cawan ketchup tomato
1sb oyster sauce
1 sb japanese soy sauce
jika perlu sedikit minyak utk goreng burger - saya tdk letak
jika perlu sedikit crush black peper - saya tdk letak
cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang hingga layu, ketepikan
- masukkan daging ayam kisar + soy sauce + garam + lada hitam tumbuk dalam besen yang sesuai dan gaul dengan lobak putih sagat + campuran susu dan bread crumbs yang telah digaul rata terus gaul hingga sebati dengan bawang goreng dan minyaknya sekali , bahagi kepada 8-10 bahagian, bulat2kan, toss each ball from one hand to the other hand repeatly @ bulatkan daging itu baling-balingkan bola daging dari sebelah tangan kanan ke kiri, ulangi sehingga daging kemas dan kejap dan tidak relai. Leper-leperkan daging, bentukkan seperti kepingan daging burger, tekan ditengahnya dengan satu jari supaya ia masak dengan sempurna.
- Dengan menggunakan frying pan yang sama, letak sedikit minyak,guna api sederhana, letakan daging burger mentah tadi masak guna api sederhana, balik-balikan selalu. hingga masak, terus tuang air lobak putih alih-alihkan biarkan daging masak seketika untuk beberapa minit, masukkan tomato sauce 1/4 cawan + 1sb oyster sauce + 1 sb japanese soy sauce + jika perlu letak sedikit sahaja sahaja crush black pepper, renih hingga secukup masak, balik-balikan selalu lagi hingga kuahnya pekat dan sederhana kering, angkat letak dalam pinggan dan sedia untuk dihidangkan dengan roti atau nasi panas