dari dapur saya hari ini, resepi asal dari opah kesayangan diturunkan kepada mak saya, sesuai dihidangkan bersama sambal sotong, ikan bilis dan sebagainya, dimakan ketika sarapan pagi dan sebagainya
bahan-bahan2 caw beras - basuh,toskan, ketepikan
Pati santan & santan cair secukupnya drpd 1/2 biji kelapa parut - bergantung pd beras yg hendak dimasak
1/2 sk garam - secukup rasa
halia sebesar ibu jari - diketuk atau dimayang halus
1 daun pandan - koyak-koyakan
1" inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam
cara-cara
Jika masak nasi guna rice cooker, masak atau tanak nasi seperti nasi biasa. Kalau masak atas dapur didihkan santan bersama kesemua bahan diatas kecuali beras, bila air santan mendidih dan mengelegak, masukkan beras, kacau perlahan sehinggan santannya kering, tutup tudung periuk, perlahankan api jika guna gas dan tutup api terus jika guna dapur elektrik, kemudian serih nasi, hidangkan bersama segala jenis sambal tumis, telur, timun , kacang tanah & ikan bilis goreng dan segala jenis rendang
bahan-bahan2 caw beras - basuh,toskan, ketepikan
Pati santan & santan cair secukupnya drpd 1/2 biji kelapa parut - bergantung pd beras yg hendak dimasak
1/2 sk garam - secukup rasa
halia sebesar ibu jari - diketuk atau dimayang halus
1 daun pandan - koyak-koyakan
1" inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam
cara-cara
Jika masak nasi guna rice cooker, masak atau tanak nasi seperti nasi biasa. Kalau masak atas dapur didihkan santan bersama kesemua bahan diatas kecuali beras, bila air santan mendidih dan mengelegak, masukkan beras, kacau perlahan sehinggan santannya kering, tutup tudung periuk, perlahankan api jika guna gas dan tutup api terus jika guna dapur elektrik, kemudian serih nasi, hidangkan bersama segala jenis sambal tumis, telur, timun , kacang tanah & ikan bilis goreng dan segala jenis rendang