bahan A gula hangus
100 gm gula putih
200 ml air panas
20 gm mentega
bahan B
4 biji telur ayam - size kecil
150 ml susu pekat manis - cap teko tin warna kuning
100 gm tepung gandum
2 sk rata soda bicarbonate
baking paper secukupnya - utk alas dulang pembakar
sedikit minyak atau mentega - utk gris dulang pembakar
cara-cara
- gula dimasak dalam saucepan hingga perang dan berbuih, tutup api, tuang air panas, letak mentega, ketepikan. pukul telur dengan mixer hingga kembang dan pekat
- tuang susu pekat disekeliling tepinya dan kaup balikkan, ayak tepung dan soda bicarbonate separuh dahulu atas adunan kaup balikkan adunan sekejap, ayak tepung lagi hingga habis, kaup balikkan, tuangkan air gula hangus disekeliling tepi hujung adunan kaup dan balikan
- tapis adunan dalam penapis besi, ratakan, haluskan gentian baki adunan tepung yang terapung dan bergentel tadi dalam penapis tersebut dan dirata-ratakan dengan spatula hingga habis, kacau sikit
- tutup adunan, perap selama 3-4 jam, saya perap adunan selama 3 jam
- alaskan baking paper ke dalam loyang pembakar terus gris dengan minyak atau mentega pada dasar dan keliling dalam loyang
- tuang terus adunan tidak perlu kacau atau menggodek adunan itu cuma tuang terus ke dalam dulang pembakar
- panaskan microwave oven pada suhu 140C minit, bakar selama 90 minit, keluarkan, sejukkan kekatas redai, potong, sedia untuk dihidangkan