Thursday, December 31, 2009

Pulut Kukus Dengan Buah Berangan & Sayur-Sayuran I


bahan-bahan
300gm beras pulut - dibasuh, rendam selama 3 jam atau semalaman
200ml air
2 penutup kicap cair jepun
1 sb inst. hondashi
100-200gm mixed mountain vegetable's warabi, black kikurage, small takenoko, shimeji, enoki, nameko, fukki, yamazeri
1/2-1 caw green peas
1/2-1 caw roasted chestnuts/isi buah berangan
1/2-1 biji carrot - disagat memanjang

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus, tuang air, kicap cair jepun, hondashi, mountain vegitable, carrot, isi buah berangan dan green peas, balik-balikan selalu, kukus hingga ia masak sepenuhnya
  2. Jika pulut masih mentah lagi atau kurang masak, balut loyang dengan plastic wrap, preheat dalam microvave hingga ia jernih
  3. hidangkan

Tuesday, December 29, 2009

Kuih Lopes


bahan -bahan
200gm beras pulut - bersihkan rendam selama 3 jam, 1/2 hari atau semalaman
200ml air (jika suka boleh diblend bersama 2-3 helai daun pandan, tapis)
sedikit pandan paste or pewarna hijau
1/4 garam
kelapa kering secukupnya - untuk digolekan atas kuih


bahan Air Gula 
100gm gula kabung or gula merah
sedikit soft brown sugar
100ml air
1/2 sk jintan manis/cumin seeds - tumbuk pecahkan sikit
1/2 sk tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
sedikit garam
1 helai daun pandan simpul (optional)

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, toskan, letak dalam loyang yang sesuai, masukkan air, garam, pandan paste atau sedikit warna hijau bersama , kacau rata, kukus, lepas itu kemudian serih pulut tadi, masak hingga pulut secukup masak, bungkus, balut kejap-kejap serta kemas dengan plastic wrap atau daun pisang, sejukkan dan ketepikan
  2. Campurkan semua bahan dalam satu bekas, preheat air gula kabung dalam microwave atau rebus air hingga gula cair dan sedikit pekat, ketepikan .
  3. Potong kuih lopes dengan benang atau tali rafia sebesar benang, golek-golekkan atau tekan atas kelapa kering supaya ia melekat, hidangkan

Sunday, December 27, 2009

Jem Epal

bahan-bahan
4 biji japanese fuji apple
200gm gula
sedikit garam

cara-cara
  1. Basuh apple buang kulit dan bijinya, potong 8 bahagian, masak guna non stick fry pan, masukkan separuh gula, nyalakan api, dalam masa yang sama alih-alihkan dengan sudip sehingga air apple kering,
  2. Kemudian penyet-penyetkan apple dalam non stik fry pan dengan sudip hingga hancur, tuang baki gula masak lagi hingga ia jadi jem pekat dan berkaca, hidangkan baki jem masukkan dalam botol yang sesuai, simpan dalam peti sejuk,
  3. Untuk bagi jem tahan lebih lama lagi, rebus dulu botol jem yang sesuai dengan penutupnya kemudian angkat dan keringkan atas redai, lepas itu bolehlah dimasukkan apple jem ke dalam botol, tutup kejap-kejap tudung botol, rebus botol yang berisi apple jam selama 1 jam, keluarkan dan sejukkan, jem boleh disimpan luar atau dalam peti sejuk

Friday, December 25, 2009

Susu Pekat Manis


Bahan-bahan ( 250 ml ) -sumber resipi member mry
500ml susu segar
100ml gula
(* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)
Cara-cara
  1. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk.
  2. Panaskan dengan api sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal.
  3. Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
  4. Berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan guna api yg besar.

Air Teh Dangdut

bahan-bahan
air panas mendidih secukupnya
serbuk teh secukupnya
susu segar, susu tepung, susu pekat & susu cair secukupnya - saya guna susu tepung sahaja
gula secukupnya (*kalau guna susu segar, susu tepung atau susu cair )

cara-cara
  1. Tuangkan secukup serbuk tea dan air panas jadikan air teh paling pekat atau rebus hingga ia hingga betul-betul pekat, tapis dan ketepikan
  2. campurkan gula secukupnya jika menggunakkan susu tepung atau apa-apa jenis susu seperti tanda (*) diatas, masukkan sedikit air suam kacau rata diikuti air panas mendidih pukul sedikit dengan pemukul telur hingga berbuih supaya ia tidak bergentel, atau tarik air susu hingga berbuih, tuang separuh dalam gelas, kemudian tuang perlahan-lahan air teh pekat, hidangkan

Indian Puri

Makes 10. - sources recipe from mrs manjula
Ingredients:1 cup whole wheat flour
1/2 cup water (lukewarm)
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon oil
Oil to deep fry

Method:
1. Mix whole-wheat flour and salt . Add water as needed to make firm dough.
2. Oil your palm and knead the dough until it is pliable. Dough for puri should be firm but smooth.
3. Set the dough aside and cover with a damp cloth. Let the dough rest for 15 minutes or longer.
4. Divide the dough in 10 equal parts.
5. Take couple of drops of oil on your palm and roll the dough in balls and press it between your palms.
6. Roll the dough into about 7-inch circule. If the dough is sticking to the rolling pin or rolling surface, put couple of drops of oil on the rolling pin and a couple of drops of oil on the surface.
7. You can roll 4 to 5 purees before you start frying, but do not roll all the puries at once or they will begin to dry and not puff.
8. Heat the oil in a frying pan on high heat; frying pan should have atleast 1 1/2 inch of oil. To check if oil is hot enough place a small piece of dough in oil and dough shpuld float to the top right away.
9. Place the puri in the frying pan and press it with a skimmer, puri should puff right away.
10. Turn puri over. Puri should be light creamy brown from both sides. Take the puri out and place it on paper towels to absorb the excess oil.
11. Serve puri hot or store in covered container after they cool to room temperature.

Roti Puri Malaysia


Bahan-bahan ( 12 biji ) - sumber resipi member mry
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng

Cara-cara
1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
10. masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 23, 2009

Carbonara Spaghetti

Ingredients : makes : 4 servings
8 ounces uncooked spaghetti
1 cup chopped halal sausage or salami
1/3 cup halal grated parmigiano-reggiano cheese or parmesan cheese (1-1/2 ounces)
1/4 cup reduced-fat sour cream
1/2 teaspoon salt
2 large eggs, lightly beaten
1 clove garlic, minced
1/4 teaspoon fresh coarse ground black pepper


Preparation
1. Cook pasta according to package directions, omitting salt and fat.
2. Drain the pasta in a colander over a bowl, reserving 1/2 cup liquid.
3. Heat a large nonstick skillet over medium heat.
4. Add the sausage or salami, and cook for 2 minutes or until thoroughly heated.
5. Add pasta, and stir well.
6. Combine cheese and the next 4 ingredients (cheese through garlic), stirring with a whisk.
7. Add the reserved pasta liquid to egg mixture, stirring with a whisk.
8. Pour egg mixture over pasta mixture; stir well.
9. Cook over low heat 5 minutes or until sauce thickens, stirring constantly (do not boil).
10. Sprinkle with pepper.

Ginger Tea

Ingredients1 litre water
4cm knob old ginger, smashed
4 tea bags
Honey to taste
2-3 slices lemon

Method
Bring water and ginger to a boil. Reduce the heat and simmer for 10 minutes. Turn off the heat and add the tea bags and steep for 2 minutes to infuse the tea. Discard the ginger and add honey to taste. Serve the ginger tea with the lemon slices.

Ghee Butter

first time making homemade golden clarified ghee butter, original recipe by Ms. Rebecca Wood

Homemade Ghee

Makes about 2 cups

It is critical to use unsalted butter to make ghee; and for the most flavorful result, use cultured butter. Organic Valley and some—but not all—European-Style butters are both cultured and unsalted. This recipe is easily doubled or tripled but requires increased cooking time.

1 pound cultured, unsalted organic butter

Place the butter in a heavy quart saucepan and melt over medium heat, do not cover the pot. When the butter starts foaming, reduce the heat and simmer uncovered and undisturbed for about 15 to 30 minutes, depending upon the heat and weight of the saucepan. As its water content vaporizes, it will foam and you’ll hear tiny, sharp crackling noises. The ghee is ready when it:

• Changes from a cloudy yellow to clear golden color• Develops a popcorn-like aroma• Stops foaming and making crackling noises• Develops a thin, light tan, crust on the nearly motionless surface• The milk solids at the bottom turn from white to tan

Keep a close watch on the ghee and remove from the heat when done. (If overcooked, it browns and starts foaming.) Let cool until it is just warm.

Pour through a fine sieve or through several layers of cheesecloth into a clean, dry glass storage jar. Discard he strained out solids. When the ghee is completely cool, cover tightly and store in a dry place away from direct sun light. It doesn't require refrigeration. Always use a clean spoon to dip into it.

Variation: Oven-made Ghee
Preheat the oven to 300 degrees F. Put the butter in a 1½ to 2 quart casserole or oven-proof pot. Place the butter in the oven without a lid and allow it to clarify, undisturbed, for 1 hour. As it boils and foams the water content vaporizes and if you open the oven you'll hear tiny, sharp crackling noises. The ghee is ready as detailed above.


Remove the ghee from the oven. Skim off the crust and, if desired, use it as a flavoring agent.

Tuesday, December 22, 2009

Masak Kicap Ikan Goreng Dengan Lemon

bahan-bahan
4 keping isi ikan + sedikit serbuk kunyit + sedikit garam
1/2 red capsicum/cili bengala merah - potong panjang
1/2 green capsicum/ cilili benggala hijau - potong panjang
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 bawang besar - dihiris
halia sebesar ibu jari kaki - dihiris
1/4 biji lemon
kicap manis ABC secukupnya
2 penutup kicap cair jepun secukupnya
minyak untuk goreng ikan dan untuk menumis secukupnya


cara-cara
  1. Goreng ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, jadikan ikan goreng, ketepikan
  2. Pijarkan sedikit minyak, tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga naik bau, kemudian masukkan cili benggala merah dan hijau goreng lagi hingga separuh masak, tuang pula kicap manis ABC diikuti dengan kicap jepun goreng seketika hingga ia berpalut, tutup api, perah lemon kacau rata, hidangkan

Gulab Jamun



Butter Gulab Jamun - sources recipe from mrs manjula blogspot.com
Ingredients: Makes : 20 pcs
1 cup nonfat milk powder
1/4 cup All Purpose flour (plain flour)
3 tablespoons room temperature unsalted butter
1/4 cup room temperature whole milk
Pinch of baking soda
1 3/4 cup sugar
1 1/2 cup water
4 coarsely grounded cardamom seeds
1 tablespoon sliced almonds and pistachio
Oil for deep-frying
Method:Syrup:


  1. In a large pan, add water, sugar, and ground cardamom seeds and bring it to a boil.
  2. Let the syrup boil for a minute then remove it from the heated
  3. Stir the syrup until the sugar is dissolved.
  4. Set the syrup aside.
Gulab Jamun:
  1. In a bowl, mix milk powder, flour and baking soda.
  2. Add the butter and mix well.
  3. Now add milk to make soft dough. The dough will be sticky.
  4. Let the dough sit for a few minutes. Milk powder will absorb the extra milk. If the dough is dry, add more milk, as the dough should be soft.
  5. Knead the dough. Grease your hands with butter before working with the dough.
  6. Divide the dough into about 20 equal portions and roll them into round balls.
  7. Heat the oil in a frying pan on medium heat. The frying pan should have at least 1 ½ inch of oil. To test if the oil is the right temperature, place a small piece of dough into the oil; it should take a minute to rise. If dough rises faster, oil is too hot; if dough just sits without rising, oil is not hot enough.
  8. Place the gulab Jamuns in the frying pan. Note: remember gulab jamuns will expand in double the volume, so give them enough space.
  9. It should take about 7 minutes to fry the gulab jamuns. While frying keep rolling the gulab jamuns around so they are evenly browned. Fry until the gulab jamuns become dark brown.
  10. Let the gulab jamuns cool off for a few minutes before placing in the hot syrup.
  11. The gulab jamuns should sit in the hot syrup for at least 20 minutes prior to serving. Gulab jamuns can be kept at room temperature for about a week and up to one month when refrigerated. Gulab jamuns can be frozen for months.
Tips:
  1. If the gulab jamuns are fried on high heat, they will become hard inside and not fully cooked.
  2. Too much baking soda will cause the gulab jamuns to get too soft or they will break apart when frying.
  3. Don’t place the gulab jamuns in the syrup immediately after frying. This will cause the gulab jamuns to lose their shape and become chewy.
Variations:
  1. Using the same recipe, make slightly smaller gulab jamuns (say, 24 instead of 20). After the gulab jamuns are soaked in the syrup, take gulab jamuns out of the syrup and roll them in ½ cup of unsweetened coconut powder. Also, you can substitute coarsely ground almonds for the coconut powder.
  2. Using the same recipe, make about 10 larger gulab jamuns. Cut the gulab jamuns in half when they are at room temperature. Garnish with sliced almonds and pistachios.

Puding Dadih Dengan Susu Segar

bahan-bahan
500ml susu segar
350ml air
25gm gula sedikit garam sedikit warna hijau
95gm soya fruits pudding powder/serbuk dadih buah-buahan brand NBI

cara-cara

Didihkan air,gula, susu segar, garam hingga mendidih, padamkan api, kacau 5 minit, masukkan serbuk dadih kacau hingga rata, tuangkan kedalam acuan, bekukan dalam refrigerator kemudian hidangkan

Lemang Segera

bahan-bahan ( menghasilkan 4 batang lemang )
1 kilo beras pulut - basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman
1 helai daun pandan simpul
1 paket kecil serbuk santan + air panas secukupnya jadikan pati santan + garam secukupnya - kacau dgn whisks supaya ia tidak bergentel, ketepikan

cara-cara
Beras pulut, basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman. Tos beras hingga masak, tuang santan yang telah dikacau dengan garam, rata-ratakan, letakkan daun pandan simpul, kukus pulut hingga betul-betul masak, bahagi kepada empat bahagian, bungkus kemas-kemas dalam daun pisang atau plastic wrap, dah siap, potong dan hidangkan dengan rendang atau serunding kegemaran.

Kuey Teow



Bahan-bahan
425gm kuey teow kering – rebus hingga extended lembut yang dikehendaki, basuh & ketepikan
1 kilo kerang - 1/4 rebus, kopek ambil isinya
dua ikat daun kucai – potong 1” panjang
600gm taugeh - basuh dan toskan
2 biji telur - jadikan omelet, ketepikan
satu labu bawang putih - cincang atau ditumbuk halus
1 sk cili serbuk/paprika (jangan terlalu banyak nanti pedas)
sos tiram, kicap kipas udang, kiub ayam, sos tomato, cuka secukup rasa garam, gula, ajinomoto secukup rasa.
Sedikt minyak untuk mengoreng
bawang goreng
daun bawang & daun sadri
cili padi or cili hijau & merah
limau kasturi
Cara-cara
  1. Masak air, sementara menunggu air mendidih, basuh sebersih-bersihnya kerang segar tersebut, masukkan kerang dalam bekas yang berpenutup kemudian curahkan air yang sedang mendidih sehingga menutupi keseluruhan permukaan kerang tersebut, tutup dengan penutupnya, biar ia terendam & masak sehingga 1/4 masak selama 5-10min kemudian buang air panas, kopek kerang tersebut, ketepikan Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
  2. Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, kiub chicken, tomato sos, 1 st cili,1sb cuka, gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan fish cake, kuetiaw, kerang kacau hingga keseluruhan bahan berpalut,
  3. Masukkan pula dalam kuali yang berisi kuetiow yang sudah berpalut tadi tabur dengan daun kuchai kacau 1-2min taburkan pula taugeh 1-2min , akhir sekali taburkan telur masak hancur 1-2 min kacau, dalam masa yang sama yang sama masa tabur daun kuchai & taugeh jika kurang kicap tambah lagi biar sampai extended yang dikehendaki goreng lagi 1-2min kemudian tutup api.
  4. Hidang dalam pinggan hidangan dengan taburan bawang goreng, hirisan daun sadri & daun bawang, hirisan cili merah, limau kasturi belah dua, letak satu sebelah pinggan bila nak mula makan perah airnya tabur dalam pinggan & makan dengan sos kicap cili.
  5. Potong cili padi atau cili hijau bulat-bulat, belah dua limau buang bijinya, perah jus limau kasturi, kemudian masukkan kicap kipas udang kacau sedikit, hidangkan.

Saturday, December 19, 2009

Kuih Seri Muka

bahan A
lapisan atas
300gm beras pulut - rendam 3jam ke semalaman
2 sb inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan cair
1 sk. garam halus

bahan B
lapisan bawah
3 biji telur ayam size m
1 peket kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml pati santan
80gm dark brown sugar + 100ml air + 1 helai daun pandan simpul - jadikan air gula, tapis dan ketepikan
100gm soft brown sugar
2 sb tepung jagung
2 2/1 sb tepung gandum
sedikit garam

cara-cara
  1. Beras pulut dibersihkan direndam 3 jam, setengah hari, semalaman. Toskan airnya kemudian tuangkan santan cair telah dicampur garam, dikukus hingga cukup masak. Setelah masak, tekan secukup padat didalam acuan.
  2. Telur dibancuh dengan tepung gandum + tepung jagung, soft brown sugar, pati santan, garam dan tuang air gula merah kacau secukup sebati kemudian di tapis, masak guna kaedah double boiler, angkat apabila ia mula pekat, tuang terus ke atas adunan pulut , kukus guna api sederhana perlahan dikukus hingga cukup masak, sejukkan , potong dan hidangkan

Friday, December 18, 2009

Stir Fried Garlic Butter Broccoli & Carrot


dari dapur saya hari ini, sesuai dimakan dengan nasi panas

bahan-bahan
2 broccoli size sederhana - potong, wrap dgn plastic wrap preheat selama 1-2 minit atau rebus dlm air mendidih selama 1-2 minit angkat dan ketepikan
1/2 carrot - potong bulat2 & buat bunga
6-7 ulas bawang putih cincang
4 sb butter
sedikit garam, kicap, oyster sauce, gula, garam dan ajinomoto
sedikit air tepung jagung

cara-cara
  1. Bersihkan dan potong, letak dla pinggan, balut dgn plastic wrap preheat selama 1-2 minit, buka plastic wrap tujuannya supaya broccoli tidak lembik atau rebus dlm air mendidih selama 1-2 minit angkat, ketepikan
  2. Masukkan 2sb. butter, bawang putih cincang dalam kuali, pasang api, goreng bawang putih hingga sedikit kekuning, masukkan oyster sauce, kicap, gula, garam dan ajinomoto diikuti carrot, goreng seketika kemudian broccoli goreng seketika, tuang air tepung jagung secukupnya, goreng lagi seketika, padamkan api, campur lebihan 2 sb. butter kacau rata, hidangkan bersama nasi panas

Seaweed Powder Tempura @ Fritters

bahan-bahan
udang geragau segar/kering secukupnya (optional)
isi jagung, green peas or raw/boiled green soya been (optional)
1/2 biji bawang besar- disagat
1/4 biji carrot - disagat
1/2 caw. inst tempura flour atau tepung gandum atau tepung beras
1 sb. seaweed powder atau daun bawang or daun kucai - potong panjang/pendek (optional)
1/4 caw. air
minyak untuk menggoreng

cara-cara
gaul semua bahan, kemudian goreng dalam minyak penuh, angkat dan hidangkan dengan kicap jepun atau chili sauce, boleh dimakan begitu sahaja atau dengan nasi. kalau tidak ada tempura flour, tepung gandum pun boleh campur dengan secubit baking powder ranguplah jadinya sama macam guna instant flour for tempura.

Omelet Rice


bahan-bahan
3 caw nasi putih yang masih panas
1-2 ulas bawang putih cincang
1/2-1 sk chili powder
3-6 sb butter
6-10 sb ketchup tomato/sos tomato atau secukupnya
1/2-1 kuib ayam
crush black pepper secukupnya
sedikit kicap cair , oyster sauce dan secubit gula
garam dan ajinomoto secukupnya
100gm fresh white mushroom
1/2 caw frozen mixed vegitable - goreng green peas dgn sedikit minyak/rebus/preheat, ketepikan
1 cili hijau atau 1/4 red capsicum - buang bijinya, potong cube 1cm x 1cm
1/4 bawang besar potong cube 1cm x 1cm
1-2 sausage ayam atau daging - potong
4 biji telur ayam - 2 each for one serving
hias dengan sos tomato dan timun

cara-cara
Campurkan bawang putih cincang dengan separuh butter, masak hingga ia naik bau dan sedikit kekuningan, masukkan oyster sauce, kicap, cube ayam, taburkan bawang besar goreng seketika diikuti dengan tomato sos, kemudian serbuk cili goreng seketika, masukkan sausage, mixed vegitable, mushroom dan chili hijau goreng lagi masak hingga sedikit layu diikuti nasi putih kacau hingga rata dan goreng lagi hingga masak perasa dengan crush black pepper, garam dan ajinomoto tutup api, masukkan lebihan butter kacau rata-rata, buat omelet, bungkus nasi dalam omelet tadi, hidangkan

Masak Keropok Dalam Microwave


bahan-bahan - sumber resipi member myr/blog
keropok secukupnya disusun dalam pinggan
sos cili secukupnya untuk dicicah dengan keropok
cara-cara
  1. Susun beberapa kepingan keropok ikan yang dikehendaki atas piring, masukkan terus dalam microwave,terus press terus button microwave untuk memanaskan makanan untuk 1 minit, tunggu ia mengembang, dah siap sedia untuk dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos chili.
  2. Ini cara member2 myr/puan punya blog, boleh juga dimasak secara begini set temp microwave 600watt dan set timer 1 minit, sekiranya keropok agak tebal lebihkan masa 1 minit 30 saat atau sehingga 2 minit.
  3. dah siap sedia untuk dihidangkan, rangup dan tidak berminyak, healthy cooking dan sangat sesuai kepada sesiapa yang suka berdiet

Teh Halia Madu


bahan-bahan
1 kg madu asli
300-400gm halia muda

cara-cara
bersihhkan hali, lap kering, potong nipis, masukkan dalam blender dan tuang semua madu asli, blend hingga ia benar-benar halus kemudian simpan balik dalam botol madu tersebut, boleh store dalam fridge, sesuai di hidang panas mahupun sejuk, jangan bimbang sekiranya paste halia madu bertukar jadi keruh buat sementara waktu sahaja, paste halia madu akan jadi glaced/jernih selepas 1-3 hari bergantung pada keaslian madu tersebut, misal kata ia cair tambah lagi madu bagi pekat, instead halia blend, boleh juga halia muda atau tua dipotong nipis2 buat cara sama begitu juga dengan instant ginger powder, potongan halia jangan dibuang sadur dengan gula putih kemudian keringkan pula jadilah ia Glaced Ginger Honey Halwa, terpulanglah ikut selera masing-masing.

Kuih Seri Muka


bahan-bahan
300gm beras pulut + 200ml santan cair + 1 sk rata garam
1-2 daun pandan (optional)
200gm tepung beras
100gm tepung jagung
1 sb tepung gandum (optional)
4 biji telur
1-2 sk jintan manis - blend halus (optional)
3 caw. gula merah
3 caw. pati santan dari sebiji kelapa parut atau 1 pack kecil inst. powder coconut milk
sedikit garam

cara-cara
  1. Beras pulut direndam selama 3 jam atau semalaman, toskan airnya kemudian dikukus bersama santan cair yang telah dicampur sedikit garam, letak daun pandan yang telah dikoyak-koyakan keatasnya kemudian dikukus hingga cukup masak, setelah cukup masak tekan secukup padat dalam acuan, bedak-bedakan 1 sb tepung gandum ke atas adunan pulut tadi hingga rata, ketepikan
  2. Telur dicampurkan dibancuh dengan serbuk jintan manis, tepung beras,gula merah, tepung jagung , pati santan dan garam hingga sebati kemudian ditapis dan dituangkan diatas adunan pulut, kemudian kukuslah hingga secukup masak
  3. Sejukkan, potong dan hidangkan
  4. Boleh juga masak brown sugar custard layer, caranya sama macam masak custard pandan layer untuk kuih pulut serimuka pandan seperti resepi yang tertera dibawah guna kaedah double boiler.

Thursday, December 17, 2009

Masak Lemak Rebung Dengan Fresh Oysters


bahan-bahan
seketul inst. rebung yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
400gm fresh oysters/isi tiram segar- basuh dan toskan
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan
*7 biji cili padi frozen - blend
*kunyit hidup frozen sebesar ibu jari- blend
*1/2 bawang besar size sederhana - blend
*1 ulas bawang putih - blend
1/4 keping asam gelugur dr sekeping asam
1 batang serai frozen - diketuk
1 helai daun kunyit frozen - potong
sedikit gula dan ajinomoto
sedikit garam
cara-cara
Blend semua bahan bertanda * kemudian tuang bahan blend dalam periuk, kemudian masukkan rebung, santan dan isi tiram segar, asam gelugur, rebus dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, kemudian masukkan serai dan daun kunyit, masukkan sedikit gula dan ajinomoto serta garam timbuk lagi hingga ia masak, akhir sekali hidang dengan nasi panas

Wednesday, December 16, 2009

Kuih Serimuka


bahan A (lapisan bawah)
  • 1 1/2 caw. beras pulut, basuh direndam semalaman atau selama 3 jam, basuh , tos dan ketepikan
  • 3/4 caw. santan cair
  • 1 daun pandan disimpul
  • 1 sk garam
  • 1 sb tepung gandum utk ditaburkan di atas pulut selepas ditekan rapat dgn daun pisang/kertas minyak
bahan B (lapisan atas)
  • 3 biji telur size m
  • 3/4 caw gula
  • 3/4 caw santan dari sebiji kelapa parut atau larutkan 3/4 caw air suam dgn 1 pack kecil inst. powder coconut milk
  • 1-5 helai daun pandan + 1-2 sk jintan manis + 1/2 caw} blend, jadikan 1/2 caw air daun pandan berjintan manis campur dgn beberapa titik pewarna hijau
  • 2 sb pepat tepung jagung
  • 2 1/2 sb tepung gandum
  • sedikit garam
cara-cara
  1. Sediakan bahan A Campurkan santan cair bersama garam kacau, sediakan pelengat anggaran size 20cm, kemudian tuang santan cair tadi ke atas pulut yang telah di tos, kacau rata-rata, letakkan daun pandan, kukus pulut, balik-balikkan, kukus hingga ia masak.
  2. Tekan pulut dalam dulang dengan daun pisang atau kertas minyak/aluminium foil hingga rapat, taburkan sedikit tepung gandum keatasnya, kukus balik
  3. Sediakan bahan B campur kesemuanya kemudian dikacau dengan pemukul telur supaya ia tidak bergentel, jika perlu tapis
  4. Masak adunan custard tadi dengan menggunakkan kaedah double boiler, kacau hingga ia mula pekat, tutup api, kemudian tuangkan keatas pulut yang telah ditekan rapat tadi, kukus selama 25 minit atau hingga masak dengan menggunakan api perlahan supaya ia tidak berbuih dan mengelembung
  5. Sejukkan kemudian potong dan hidangkan

Fresh Oysters & Garlic Spaghetti

bahan-bahan
500gm dry spaghetti
300gm fresh oysters/isi tiram segar
1 pack cendawan peha ayam atau mushroom - potong nipis, jgn terlalu nipis
1 labu bawang putih - cincang
2 cili kering- kepak- kepakkan
2-3 keping halal sausage
1 kiub ayam
lada hitam - baru ditumbuk,
secukupnya daun selasih/kemagi/basli leave segar atau kering
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menggoreng
2-3 biji telur rebus (optional)

cara-cara
  1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila dah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih, sausage, cili kering, goreng hingga naik bau dan kekuningan,
  3. Taburkan kiub ayam, kacau sedikit bagai naik bau sikit, masukkan cendawan, goreng sedikit layu, diikuti oysters goreng hingga ia masak, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
  5. Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potong telur, susun dalam pinggan hidangan lepas itu siap untuk dimakan.

Friday, December 11, 2009

Breaded Fried Oysters

bahan-bahan
300gm atau 3 packs fresh oysters /isi tiram segar
tepung jagung secukupnya
2 biji telur – pukul sikit
bread crumb secukupnya dan minyak untuk menggoreng secukupnya


cara-cara
  1. Celup tiram segar dengan tepung jagung, diikuti dengan telur dan akhir sekali salut dengan serbuk roti, ulangi hingga habis
  2. Panaskan minyak penuh secukupnya, goreng dan balikan hingga ia hingga kuning keemasan, angkat dan hidangkan