Egg Tart
Bahan-bahan ( 12 biji )
Untuk Crust
300 gram tepung gandum
150 gram marjerin / mentega
1 biji telur (size L / size A) - aida tdk ltk
3 camca besar gula - aida tdk ltk
1 camca teh garam
3sb air sejuk dalam fridge - (bahan tambahan aida tambah sendiri)
Untuk Filling
2 biji telur (size M/B)
4 camca besar gula - aida tambah lagi 1sb gula
Untuk Filling
2 biji telur (size M/B)
4 camca besar gula - aida tambah lagi 1sb gula
1 camca teh esen vanila - aida tdk ltk kehabisan stock
2 cawan air suam - aida ltk 150ml air sejuk
5 camca besar susu pekat manis - aida ltk 50ml susu segar
4 camca besar tepung kastard
Cara-cara
2 cawan air suam - aida ltk 150ml air sejuk
5 camca besar susu pekat manis - aida ltk 50ml susu segar
4 camca besar tepung kastard
Cara-cara
- Adun semua bahan - bahan untuk crust hingga menjadi doh
- Balut doh dengan platik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
- Setelah cukup 30 minit,canai doh dan potong atau cetak mengikut kehendak anda
- Terapkan pada muffin pan (sekiranya takde acuan tart yang metal tu)
- Bakar dlm ketuhar selam 10 minit atau 15 minit atau sehingga kekuningan sedikit pada suhu 160 degree celcius.
- Bancuh kesemua bahan - bahan untuk filling dan tuang ke dalam crust tadi.
- Bakar semula tart tadi sehingga fillingnyer betul - betul masak. (dalam anggaran 10 minit)