236gm isi ubi kentang segar yg telah dibuang kulitnya - ptg, lpt kms dlm plastic wrap, preheat 5 min dlm microwave oven, lenyek, ketepikan
bahan B
300gm tepung roti
10gm instant dry yeast
14gm gula
4gm garam
50gm telur - pukul sedikit kacau dengan susu segar
100gm susu segar sejuk dalam fridge
bahan C
50gm bread spread, butter or margarine
bahan D
minyak masak secukupnya untuk menggoreng
caster sugar secukupnya untuk sadur
cara-cara
bahan B
300gm tepung roti
10gm instant dry yeast
14gm gula
4gm garam
50gm telur - pukul sedikit kacau dengan susu segar
100gm susu segar sejuk dalam fridge
bahan C
50gm bread spread, butter or margarine
bahan D
minyak masak secukupnya untuk menggoreng
caster sugar secukupnya untuk sadur
cara-cara
- sediakan dahulu bahan A, ketepikan
- pukul sikit telur kacau dengan susu segar sejuk dalam fridge hingga sebati, ketepikan
- gaul rata semua bahan B, tuang bancuhan telur dan susu tadi satukan kesemuanya jadi lebih kurang dough,
- kemudian masukkan kentang yg telah dilenyek tadi, uli dan gaul rata,
- letak pula semua bread spread uli lagi hingga tidak melekat pada tangan dan
- hempuk dough dalam besin atau talam sehingga ia jadi sebiji dough bulat, licin, elastic dan tidak melekat pada tangan,
- jangan bimbang dough jenis memang lembut, walau bagaimana pun ia akan melekat pada tangan,
- jika ia melekat juga taburkan sedikit tepung lebih kurang 1sb sudah cukup semasa mengulinya
- tutup dengan plastic wrap, rehatkan dough, biar ia naik dua kali ganda
- tumbuk dough keluarkan anginnya, uli sekejap, biar seketika
- taburkan sedikit sahaja tepung pada papan canai, leperkan dough atasnya, tabur cuma sedikit sahaja lagi tepung atas permukaaan dough dan canai stebal mana yang disukai
- celup doughnut cutter dengan tepung, terap dough dengan doughnut cutter, susun dalam tray, ulangi hingga habis, ketepikan, rehatkan balik dough bagai ia naik lagi dua kali ganda
- panaskan minyak masak separuh kuali, goreng doughnuts dalam minyak panas guna api kuat dan api perlahan, pandai-pandailah sendiri jaga api semasa menggoreng, balik-balikkan, masak hingga kuning keemasan, angkat, gaul dengan gula, hidangkan.
Donat Kentang (Potato donut)
- Ingredients:
- 500 gr flour (high protein)
- 200 gr steamed potato then mashed it
- 12 gr instant dry yeast
- 50 gr milk powder (full cream)
- 75 gr butter or margarine
- 100 gr sugar
- 1/2 tsp salt
- 4 egg yolks
- 100 ml cold water
- oil to fry the dough
Directions:-
- Put together flour, sugar, milk powder, instant dry yeast in a bowl, then add the mashed potato and egg yolks, mix them altogether until a soft dough is formed
- Put butter and salt, until elastic- Leave first for 15 minutes.- Devided the dough into small balls size of 50 gr each
- Leave again for 20 minutes to rise
- Make a hole in the middle of each ball
- Fry those dough in the hot oil in a medium sized pan until become golden
- Remove from oil and drain
- Let cool then you can put toppings like powder sugar, chocolate sprinkles or cheese on it
Sources :- From selbyfood.blogspot.com