bahan-bahan
2 tongkol jagung manis jepun size xl paling besar
5 cawan air atau santan cair
2 genggam sagu halus - basuh & siram dgn air semasa hendak letaknya dlm periuk
2/3 cawan gula putih - ikut manis
1 pack kecil inst. santan powder - jadikan 1 cawan santan atau pati santan pekat secukupnya, ikut lemak agak-agaklah sendiri
sedikit sahaja garam - agak-agaklah sendiri
1 helai daun pandan simpul - sila letak sekali kalau ada (optional)
cara-cara
- basuh jagung, satu tongkol hiris nipis-nipis, satu tongkol lagi potong, kemudian kikis tongkol jagung itu ambil kanjinya, gaul rata, bahagi dua, blend separuh, tujuannya supaya ia berkanji dan pekat apabila dimasak nanti & separuh lagi ketepikan
- masukkan air dalam periuk, masukan jagung potong & jagung blend tadi, rebus atas api hingga ia sedikit mendidih, terus basuh & siram sagu dalam penapis dengan air paip, tuang sagu dengan segera dalam periuk tersebuk masak hingga mendidih, sederhana pekat dan biji sagu jadi jernih,
- tuang gula, santan dan garam dan daun pandan, masak lagi, jika ia terlalu pekat tambah lagi sedikit air panas masak lagi hingga sederhana pekat atau pekat, terpung pada selera masing-masing, hidangkan bersama roti, pulut kukus atau tanak