bahan-bahan
1 ekor ayam - potong, basuh, garam kunyitkan ayam, goreng dlm minyak penuh, ketepikan 7 cili merah segar - ikut pedas - tumbuk
7 cili kering sebuku halia sebesar ibu jari kaki - tumbuk
1 biji bawang besar - tumbuk
4-5 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb serbuk rempah kosong - aida letak 4sb biji rempah - tumbuk
2 sb jintan manis - tumbuk
2 sk jintan putih blend halus - tumbuk
1 sk biji lada hitam - tumbuk
1-2 cawan sos tomato
1/2" kulit kayu manis
4-5 kuntum bunga cengkih
4-5 buah pelaga
2-3 genggam kacang peas segar - rebus dlm air hingga masak & keras, toskan, ketepikan
1 cawan pati santan
sedikit kacang tanah goreng tanpa minyak - buang kulit, tumbuk, ketepikan
sedikit garam
sedikit gula
1 senduk minyak masak untuk menumis
cara-cara
- ayam potong, basuh, toskan, garam kunyitkan ayam secukupnya, goreng ayam masak dalam minyak penuh ketepikan
- basuh blend atau tumbuk halus biji rempah, jintan manis, jintan putih dan lada hitam, ketepikan
- tumbuk atau blend bawang putih, bawang besar, halia,cili merah dan cili kering ketepikan
- panaskan minyak secukupnya tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga garing masukan kesemua bahan tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia goreng lagi bagi garing, masukkan rempah dan bahan-bahan yang ditumbuk tadi masak hingga garing, masukkan pati santan, tomato sos, kacang tanah, garam dan gula
- masukkan ayam yang telah digoreng tadi, masak seketika, taburkan kacang peas yang telah direbus tadi masak seketika, hingga sederhana pekat atau pekat, hidangkan