500gm isi scallops/kekapis segar
2 ulas bawang putih - dimayang halus
4cm ketulan halia - dimayang halus memanjang
1 biji bawang besar - dipotong
2 biji cili hijau - dihiris serong memanjang
1/2 biji capsicum kuning - potong
4-5 biji cili padi
1 sb cuka
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
sedikit crush lada hitam
cara-cara
basuh scallops, toskan, garam kunyitkan scallops secukup rasa, tuang sedikit minyak, goreng seketika, kuis ketepi kuali, tuang sedikit minyak lagi, tumis bawang putih, halia, bawang besar, cili hijau, capsicum kuning dan cili padi hingga naik bau wangi terus kacau dengan scallops tadi masak hingga kering dan secukup masak, tuang cuka, perasa dengan crush lada hitam, jika perlu perasa balik dengan garam, goreng seketika, hidangkan