2 cawan air
1/2 caw gula - ikut manis
1/2 caw tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 caw gula - ikut manis
1/2 caw tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
garam secukup rasa
1 s/k air kapur
1/2 caw kelapa parut putih + 1/4 sk garam
atau kelapa kering - tidak perlu letak garam
1 s/k air kapur
1/2 caw kelapa parut putih + 1/4 sk garam
atau kelapa kering - tidak perlu letak garam
cara-cara
- Masak gula dengan 1 cawan air hingga larut, tapis, campurkan 2 cawan air, sejukkan pada suhu bilik
- Campurkan semua bahan-bahan, kecuali kelapa parut/kering, kacau adunan dengan pemukul telur hingga larut, masak atas dapur guna api perlahan, kacau dengan pemukul telur hingga adunan jadi pekat, tujuan kacau dengan pemukul telur supaya adunan tidak berketul atau bergentel, keluarkan, terus
- tuang dalam loyang ratakan dengan sudip, basuh tangan kanan dengan air ratakan pula permukaan adunan tersebut dengan tangan pula sehingga ia jadi permukaan licin,
- kukus hingga secukup masak,
- kemudian preheat dalam microwave oven selama 3 minit,
- preheat lagi dalam microwave oven selama 3 minit, tujuannya supaya kuih kosui ini masak secukupnya serta kenyal,
- sejukkan, saya potong dengan sudu atau boleh juga dipotong dengan pisau, keluarkan satu persatu, golek dengan kelapa, hidangkan