Friday, September 11, 2009

Kuah Kacang



bahan-bahan
4 genggam kacang tanah - goreng tanpa minyakk, buang kulit , tumbuk/blend kasar
7 biji cili kering - di goreng dgn sedikit minyak hingga rangup, tumbuk/blend
sejemput asam jawa - digoreng dgn sedikit minyak, tuang sedikit air panas mendidih, biar ia suam ramas hingga pekat asam jawa ambil jus nya atau blend isi asam jawa bersama semua bahan blend
belacan sebesar ibu jari - di goreng dengan sedikit minyak, tumbuk/blend
1/2 sk garam
5 sb gula pasir
1 caw air panas mendidih atas api

cara-cara
Tumbuk kesemua sekali bahan atau blend kasar kacang, cili kering, belacan dan gaul rata bersama gula dan garam ketepikan, tuang sedikit air panas mendidih ke atas asam jawa , bila suam ramas asam jawa hingga pekat perah jusnya, masukan jus pekat asam jawa ke dalam bahan tumbuk atau boleh juga diblend isi asam jawa yang telah dibuang bijinya bersama semua bahan blend tadi (kalau hendak senang blend asam jawa rasanya kurang sedap sikit lah, nanti kacang jadi terlalu halus bila diblend), Sila ikuti Tips ini, rebus air secawan atau lebih masak air hingga betul-betul mendidih atas api, kemudian tuang ke atas bahan tadi cepat-cepat kacau rata supaya dapat menghasilkan kuah kacang cantik, jernih dan berkaca, hidangkan. Note Jangan dimasak atas api kuah kacang kerana ia menghasilkan kuah kacang yang tidak sedap dimakan.

Tauhu Sumbat
bahan-bahan4 keping tauhu - digoreng, belah dua menyerong bentuk tiga segi, belah tengah jgn putus
taugeh secukupnya - celur dalam air panas 1 minit angkat
timun secukupnya - dimayang halus
cara-caraGoreng tauhu, belah dua meyerong bentuk tiga segi, belah tengah jgn putus jadikan poket, celur taugeh 1 minit, angkat, campurkan timun dan taugeh kemudian sumbat dalam poketnya, hidangkan bersama kuah kacang serbaguna bonda kesayangan.

Pecal
bahan-bahan untuk direbus atau dicelur
1 keping tauhu - digoreng, hiris nipis
200gm taugeh - dicelur 1 minit
2 biji telur - rebus
1/2 cekak kangkung - rebus/celur 2-3 minit
1/2 cekak kacang panjang atau kacang buncis - rebus/celur 1-2 minit
1/8 kobis size paling kecil -rebus/celur 1-2 minit
1/8 nangka muda - rebus hingga empuk
1/2 cekak pucuk paku - rebus/celur 3-4 minit
1/2 cekak pucuk ubi - rebus hingga lembut
1 biji timun size kecil - dimayang memanjang, ketepikan

cara-cara
Rebus air secukupnya bersama garam secukupnya , kemudian celur kesemua bahan satu persatu, susun satu persatu dalam pinggan hidangan yang sesuai dan hidangkan bersama kuah kacang serbaguna bonda kesayangan .

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails