Sunday, January 22, 2012

Kentang Putar

Whipped Sauce
bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
 stok ayam secukup rasa
1 biji carrot – cincang, rebus & blend
1 biji white carrot – cincang, rebus & blend
1/2-1 biji celery root @ celery  – potong, rebus & blend
40gm mentega
1 sudu besar sos tomato
1/2 caw susu cair atau sedikit creamer
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
sedikit kicap pekat
garam

cara-cara
  1. Masak air, celery roots, white carrot and carrot hingga empuk, kemudian blend halus blend . Air rebusan jangan di buang
  2. Tuang air rebusan, bahan yang diblend tadi, masukkan stok ayam, butter dikacau selalu supaya ia tidak berkerak dan hangus.
  3. Masukkan pula sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  4. Masaklah ikut pekat mana yg disukai. NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Mash potato
bahan-bahan ( 10 biji kentang )
10 biji kentang direbus dgn kulit dan tanpa garam
1 sk lada hitam di tumbuk halus
1/2 cawan fresh milk
3 sudu besar butter
garam secukup rasa

cara-cara
  1. Rebus kentang dengan air secukupnya, tidak perlu letak garam
  2. Setelah lembut toskan air buang kulitnya dan  lecek kentang hingga halus.
  3. Masukkan butter, garam, lada hitam dan susu secukupnya.
  4. sedia untuk dihidangkan