Tuesday, January 11, 2011

Kuih Kosui

bahan-bahan
2/3 caw gula melaka
1/2 caw air
1/4 caw gula
5 sb tepung beras
2 sb tepung ubi atau tepung jagung
1/2 s/k air kapur (optional)
1/2 caw kelapa parut putih + 1/4 sk garam
atau 50gm kelapa kering jenis kasar


cara-cara
  1. Masak gula dengan 1/2 cawan air hingga larut, tapis, campurkan 2 cawan air jadikan ia cukup2 500ml sejukkan pada suhu bilik
  2. Campurkan semua bahan kacau dengan pemukul telur hingga halus, masak dengan api perlahan, hingga ia mula pekat, keluarkan segera atau masak guna cara double boiler bila ia mula pekat keluarkan, tujuannya supaya tepungnya masak dengan sempurna, tuang dalam acuan cawan kecil kukus hingga ia masak selama 12-15 minit, sejukkan, keluarkan, letak kelapa ditengahnya, hidangkan