Monday, January 17, 2011

Deep Dish Apple Pie

bahan A – Dough (hidangan utk 4 orang)
2 caw tepung
1 caw mentega
1/2 sk garam
1/2 caw air ais

bahan B - Filling Apple Pie
4 biji apple size paling besar
2 caw gula
1-2 sb serbuk kulit kayu manis/cinnamon powder - saya letak 1sb
1/2 caw tepung
sedikit garam
segengam gula – utk tabur atas apple pie mentah sebelum dibakar (optional)

cara-cara
  1. Sediakan bahan A, gaul rata tepung, garam, masukkan mentega, ceraikan butter & tepung dengan hujung jari jadikan serbuk roti, buat lubang tengah, masukkan air, uli doh, rehatkan doh dalam peti sejuk.
  2. Basuh, kupas kulit apple, belah buang biji di tengah nya kemudian potong jgn terlalu tebal atau nipis ketepikan
  3. Campurkan bahan B dalam sebuah besen besar, masukkan gula, cinnamon, tepung dan sedikit garam, gaul rata, kemudian masukan apple gaul hingga berpalut, canai dough hingga nipis terus masukkan dalam dulang kek yang sesuai potong ikut dulang kek, lebihannya bulat2kan balik canai nipis bulat sebesar permukaan dulang kek, susun apple di atas dough yang telah dicanai hingga habis, selepas itu taburkan baki tepung adunan rupa macam serbuk roti, jika ia cair masukkan sedikit tepung gaul rata macam serbuk roti, tabur atas apple pie yang belum siap di bakar itu dan akhir sekali jika perlu taburkan pula segengam gula atasnya, tutup dengan dough yang telah dicanai nipis tadi, tutup kemas, kelar sedikit dough tersebut, sapu dengan sedikit telur
  4. Bakar dalam oven pada suhu darjah 250C, di tingkat No. 2 dari bawah selama 35-40 minit hingga kekuningan, hidangkan