Monday, September 27, 2010

Kuey Teow Telur Kuah

bahan-bahan
2 sanggul kuey teow kering - direbus hingga lembut, tapis, basuh dgn air sejuk, ketepikan
1 ulas bawang putih -dicincang
1/2 bawang besar sedehana besar - potong baji belah 4-5 bahagian
1/8 kobis sedikit kobis - hiris serong memanjang
1/2 carrot - potong panjang
2 biji tomato - potong baji
secekak kecil daun sup - potpng panjang
sedikit sahaja ketchup tomato
1 sk serbuk cili
sedikit sahaja oyster sauce
sedikit sahaja kicap cair
sedikit serbuk pati ayam
sedikit lada hitam tumbuk
sedikit sgaram
sedikit sahaja gula dan ajinomoto
air panas mendidih secukupnya untuk dijadikan kuah
sedikit minyak utk menumis

cara-cara
tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga naik bau harum, masukkan oyster sauce kicap cair dan serbuk pati ayam, goreng hingga naik bau wangi, terus masukan ketchup tomato goreng lagi seketika hingga naik bau wangi, taburkan serbuk cili goreng hingga secukup masak, letak bawang besar, carrot, kobis, daun sadri dan tomato goreng lagi sedikit sahaja layu, tuang kuey teow dan air panas mendidih, masak hingga mendidih, perasa dengan garam, gula, lada hitam tumbuk, ajinomoto dahulu kemudian pecahkan telur sebiji demi sebiji, didihkan seketika hingga telur masak, hidangkan