Monday, September 27, 2010

Rendang Daging

bahan A
1000gm daging - potong
3 paket kecil santan serbuk
sekeping asam gelugor
1 s/b rata gula
2 s/k rata garam
sedikit ajinomoto
2 helai daun kunyit segar- dihiris halus

bahan B blend halus
10 batang serai - dihiris nipis
4" lengkuas - dihiris
2" halia segar- dihiris
1 biji bawang besar - potong
10 uals bawang putih - potong
40 biji cili kering - potong buang bijinya, direndam dalam air panas atau direbus, air secukupnya untuk blend bahan kisar

cara-cara
Blend halus bahan B, masukkan kesemua bahan B yang telah diblend ke dalam periuk pressure cooker bersama daging yang telah dipotong dan dibersihkan, serbuk santan, asam gelugur, gula, garam dan ajinomoto, tutup tudung pressure cooker, masak selama 7-14 minit tutup api, kemudian buka balik penutupnya, taburkan pula daun kunyit, kacau, masak rendang itu hingga kering, berminyak dan berbau wangi, hidangkan