Friday, June 26, 2009

Kari Telur


bahan A
5 biji telur - rebus, buang kulitnya
2 biji kentang saiz xl - potong
200gm plain yogurt, santan atau susu
500ml air
1 keping asam gelugor, sedikit air asam jawa, air lemon atau cuka
sedikit garam
sedikit gula atau ajinomoto

bahan B tumbuk atau cincang
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
halia sebesar 2 ibu jari

bahan C
1 senduk minyak untuk menumis
1 senduk rempah daging
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

cara-cara
  1. Panaskan minyak tumis bahan C kecuali rempah, bila naik bau, masukkan pula bahan B tumis lagi kacau hingga naik bau, masukkan pula rempah, sedikit air, masak hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak
  2. Seterusnya masukkan kentang, air, garam, gula atau ajinomoto dan yogurt masak hingga kentang empuk dan kuah pekat, masukkan telur rebus, masak seberapa ketika dalam kari, hidangkan