Saturday, January 7, 2012

Kek Keju Chiffon

bahan A
50gm cream cheese philadelphia
50ml susu segar
20gm butter

bahan B
3 kuning telur
1 penutup vanilla essence
sedikit garam
70gm tepung gandum} diayak
1 sk double acting baking powder } diayak 

bahan C
3 putih telur
100gm gula
1/4 sk cream of tatar

cara-cara

  1. bahan A kacau sentiasa dengan whisk cream cheese, butter, susu segar dengan kaedah double boiler hingga larut cair dan tidak bergentel, sejukkan, ketepikan 
  2. bahan B masukkan tepung gandum, kuning telur, vanila essence dan garam, kedalam bahan A gaul rata dan sebatikan, ketepikan
  3. bahan C pukul putih telur dengan mixer dengan kelajuan tinggi, masukan gula sedikit demi sedikit dan  pukul lagi sehingga gula habis, mengembang jadi meringue taburkan cream of tatar pukul lagi hingga kental dan bila diterbalikan ia tidak jatuh
  4. bahangikan meringue kepada tiga bahagian, ambil satu bahagian kaup dan balikkan dalam adunan cream cheese dan ulangi lagi adun meringue peringkat kedua dan ketiga hingga habis, ketepikan 
  5. panaskan microwave oven pada suhu 170C set timer 50 minit, acuan chiffon cake tidak perlu di griss cuma tuang sahaja kesemua adunan ke dalamnya
  6. bakar chiffon cake pada suhu dan masa yang telah diset pada microwave oven tadi atau masak dengan oven pada suhu 175C selama 35-40minit 
  7. keluarkan dari oven, terbalikan dengan mengantungkan acuan chiffon atas botol,  sejukkan seketika, sisipkan dengan pisau, potong, sedia untuk dihidangkan