Tuesday, October 25, 2011

Seri Kaya Karemel

Bahan-bahan - sumber resipi dapur tanpa sempadan blogspot.com 
( Menghasilkan kurang lebih 2 cawan )
3 biji telur Gred A 

300 ml pati santan (guna santan kotak pun ok) -  ltk santan tin
240 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul - aida tak ltk tdk ada stock 
 
Caramel
60 g gula pasir
125 ml air panas

cara-cara
  1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.
  2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selau. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.
  3. Kacau adunan no 1, dgn wisk dan masukkan karemel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan wisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.