Tuesday, October 25, 2011

Baulu Berinti

Bahan-bahan - sumber resipi citaraswan blogspot.com
5 biji telur
150gm gula kaster
1/4 sudu teh garam halus
160gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
100ml minyak jagung

Inti :  Jem blueberry/strawberry/raspberry/kaya/peanut butter

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung, putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat, perlahan kan mixer dan masukkan minyak jagung putar hingga bergaul rata.
  2. Leser acuan baulu dengan minyak jagung dan panaskan dalam oven selama 5 minit.  Tuang adunan separuh penuh dan bakar selama 4 minit.  Keluarkan dari oven dan letak 1 sudu teh inti jem di tengahnya.
  3. Bakar dengan api atas dan bawah selama 8-10 minit padasuhu 160C atau sehingga kekuningan.