Sunday, August 7, 2011

Kari Telur

bahan A
5biji telur - rebus, buang kulitnya
2 biji kentang saiz xl - potong
1/2-1 pack kecil santan - bancuh dengan 1 cawan
500ml air - untuk dijadikan kuah
1 keping asam gelugor @ sedikit air asam jawa, air lemon atau cuka
sedikit garam
sedikit gula atau ajinomoto
1 pokok ketumbar  atau 1 pokok daun sup - potong halus

bahan B tumbuk atau blend
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
halia sebesar 2 ibu jari

bahan C
1 senduk minyak untuk menumis
1 senduk rempah daging
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
cara-cara
  1. Panaskan minyak tumis bahan C kecuali rempah, bila naik bau, masukkan pula bahan B tumis lagi kacau hingga naik bau, masukkan pula rempah, sedikit air, masak hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak
  2. Seterusnya masukkan kentang,  asam gelugur, air, garam, gula atau ajinomoto dan santan masak hingga kentang empuk dan kuah pekat, masukkan telur rebus masak seketika,  taburkan daun ketumbar atau daun sup kacau atau gaul, tutup api, hidangkan