Thursday, August 4, 2011

Jenahak Tiga Rasa

bahan A - masakkan air tangan mak
2kg ikan jenahar dari seekor ikan
serbuk kunyit secukupnya - utk gaul ikan
garam halus secukupnya - utk gaul ikan
minyak secukupnya - utk menggoreng ikan
1/2 biji nenas - potong dadu kecil

bahan B (blend kasar)
5 cili merah segar
5 cili kering - potong, rendam dalam air @ air panas, basuh, ketepikan
4 ulas bawang putih
1  bawang besar
halia sebesar ibu jari

bahan C
tomato sauce secukupnya 
chili sauce secukupnya 
garam secukup rasa 
sedikit gula
sedikit ajinomoto 
minyak secukupnya utk menumis 

cara-cara 
siang ikan, basuh, toskan, kelar-kelarkan jaranyak sebesar jari kelingking, gaul ikan dengan garam halus dan sebuk kunyit secukupnya, panaskan minyak secukupnya, goreng ikan hingga masak kedua-dua belahnya, angkat, ketepikan, sementara menanti ikan masak  potong nenas, ketepikan, blend bahan B, ketepikan, tuang minyak yang baru secukupnya ke dalam kuali lain, bila minyak mula panas tuangkan bahan B goreng hingga naik bau wangi dan harum dan cili secukup masak serta pecah minyak, tuangkan pula chili sauce dan tomato sauce secukupnya, goreng lagi hingga naik bau wangi, taburkan nenas cube, goreng lagi hingga nenas cukup masak dan naik bau wangi lagi, perasa dengan garam gula dan ajinomoto secukupnya, masukkan ikan goreng tadi, alih-alihkan dalam sauce tersebut, hidangkan seberapa segera