Thursday, August 4, 2011

Nasi Belanga

bahan-bahan
  • 1 ketul boneless chicken legs - potong kecil  
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 ketul sebesar segenggam halia - kikis kulitnya, dicincang
  • 3 keping cendawan hitam - basuh, rendam dalam air sejuk, kemudian gunting jgn terlalu nipis atau tebal, jgn buang air rendaman cendawan tersebut untuk dimasak dengan nasi
  • 3caw beras jepun - dibasuh dan di toskan, air untuk masak nasi ikut sukatan sendiri, bergantung pada beras,campur sekali dengan air rendaman cendawan diatas, cukup-cukup untuk masak nasi  
  • kicap cair, oyster sauce,lada hitam crush secukupnya
  • minyak masak untuk menumis secukupnya

cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & halia yang telah dicincang tadi , goreng hingga wangi dan kekuningan, masukkan oyster sauce, kicap, lada hitam 
  2. perahkan sedikit cendawan, keluarkan airnya jangan terlalu kering, goreng dan kacau rata lebih kurang 1-2 min,
  3. ketepikan air rendaman cendawan tadi untuk masak nasi,  
  4. masukkan pula ayam 2-3 min, goreng lagi hingga sedikit keputihan,
  5. campurkan beras, goreng lagi hingga beras jernih,
  6. tuangkan air lebihan rendaman cendawan, dicampur dengan air secukupnya untuk menanak nasi, kemudian masukkan garam secukupnya,kacau nasi hingga kering, sila pilih mana kaedah 7, 8 atau 9 tanak hingga masak, hidangkan  
  7. Kalau guna electric stove lepas nasi kering, padamkan api terus tutup periuk, 2-3 min kemudian serih nasi itu dan hidangkan.
  8. Kalau guna dapur gas biasa pula, lepas masak nasi, tutup periuk, perlahankan api, bila dah masak serih nasi, hidangkan
  9. Atau lepas nasi kering masukkan ke dalam rice cooker, tekan button masaklah hingga kering & masak nasi itu hingga secukup masak, kemudian serih nasi, hidangkan
  10. Sekiranyanya nasi mentah lagi masukan dalam bekas kaca, wrap dengan plastic wrap masak dalam microwave oven preheat hingga masak, hidangkan.