Wednesday, August 24, 2011

Biskut Sarang Semut

bahan-bahan
1 gelas butter atau margarine 
1 gelas gula
3 gelas tepung jagung
2 gelas tepung gandum
1 sk baking powder
2 kuning telur
chocolate rice secukupnya
cawan kertas secukupnya

cara-cara
ayak tepung jagung, tepung gandum dan baking powder, ketepikan,  pukul butter dan gula dengan tangan hingga kembang, putih dan berkrim, masukkan kuning telur, gaul rata terus tuang semua tepung, adun dengan spatula atau sedip kayu hingga sebati, berhenti, satukan adunan tadi dengan jadikan sebiji adunan, ambil sedikit adunan picitkan ia melalui tapis yang sederhana besar lubangnya supaya keluar pendek-pendek atau bagi memudahkan kerja lagi genggam segenggam adunan sagat dengan penyagat, kemudian sudukan adunan atau masukkan ke dalam cawan kertas, taburkan chocolate rice, ulangi hingga habis, panaskan oven 170C, bakar selama 9-12minit atau secukup masak sejukkan atas redai, hidangkan, selebihnya disimpan dalam bekas kedap udara.