Thursday, May 26, 2011

Masak Lemak Siput

bahan-bahan
isi siput secukupnya
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan - 1 cawan
* cili padi ikut pedas  - blend
*1/4 bawang besar size sederhana - blend
serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - hiris nipis
1 tomato -  potong, optional
garam, gula secukup rasa

cara-cara
Blend semua bahan bertanda* kemudian tuang bahan blend tadi dalam periuk, masukkan serbuk kunyit secukupnya, isi siput, santan, daun kunyit hiris dan serai  yang telah diketuk, rebus atau renih dengan api sederhana perlahan dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, masukkan tomato, daun kunyit hiris sedikit gula serta garam timbuk lagi hingga ia mendidih, tutup api, hidang dengan nasi panas