Wednesday, March 23, 2011

Coconut Buns

bahan A dough
300g tepung roti
2/3 sk garam halus
1 sk dry inst. yeast
1 telur pukul sikit & campurkan dengan susu segar jadi seberat 200g
50g madu
30g mentega tawar

bahan B1
1 cawan soft brown sugar atau 2/3 cawan gula
1/2 cawan air

bahan B2 inti kelapa
1 cawan kelapa kering
1 cawan air
1 sk tepung jagung - jadikan air tepung jagung
sedikit garam

cara-cara
  1. campurkan tepung, yeast, garam dan gula gaul rata kemudian campurkan kesemua bahan, kuakan tepung ditengahnya, tuang semua bahan-bahan, gaul rata, uli hingga elastik dan tidak melekat pada tangan, uli lagi dengan bread spread hingga habis, rehatkan atau peram dough selama 40-60 minit sehingga ia naik 2 kali ganda , tumbuk dough keluarkan anginnya, uli seketika, potong dan bahagikan kepada beberapa bahagia, leperkan, masukan inti kelapa secukupnya, bulat-bulatkan, biar ia mengembang lagi 2 kali ganda, sapu sedikit susu segar atas permukaannya, panaskan microwave oven atau oven pada suhu 200C bakar selama 15-20 minit hingga secukup masak, hidangkan
  2. masak soft brown sugar atau gula putih dalam saucepan sekejap hingga naik bau wangi, jangan terlalu lama nanti pahit, curahkan 1/2 cawan air, masak hingga gula caramel cair, masukkan kelapa kering masak seketika, tuang air lagi 1 cawan, masak atas dapur hingga ia separuh kering, tuang air tepung jagung dengan garam, masak hingga kering, padamkan api, bahagi kepada beberapa bahagian