Wednesday, March 23, 2011

Baguette Breads

bahan-bahan
250gm tepung roti
5gm dry inst. yeast
5gm gula
5gm garam halus
5gm bread spread atau shortening
155ml air sejuk atau air panas pada suhu 30C
sedikit tepung untuk celup
cara-caracampurkan tepung, yeast, garam dan gula gaul rata, kuakkan tepung ditengahnya, tuang air tadi, gaul rata, uli hingga elastik dan tidak melekat pada tangan, uli lagi dengan bread spread hingga habis, tutupkan, rehatkan atau peram dough selama 40-60 minit sehingga ia naik 2 kali ganda, tumbuk dough keluarkan anginnya, uli seketika, potong dan bahagikan kepada beberapa bahagia, bulat-bulatkan, leperkan sedikit, gulung bentuk bujur, celup dalam tepung, kelar sedikit dengan pisau tajam, biar ia mengembang lagi 2 kali ganda, panaskan microwave oven, 200C masak selama 15 minit terus naikan suhu lagi pada 250C bakar selama 20 minit lagi atau hingga secukup masak, kalau guna oven biasa bakar pada suhu 200C bakar selama 12 minit atau hingga secukup masak, hidangkan