Wednesday, February 2, 2011

Sambal Tumis Udang Serai & Santan

bahan-bahan
500gm udang segar - siang, basuh, potong, toskan, ketepikan
*segenggam cili kering - ikut pedas - basuh rendam dalam air/air panas, basuh, toskan
*1 biji bawang besar size sederhana
*2-3 ulas bawang putih
sejemput asam jawa - jadikan air asam jawa secukupnya
garam, gula secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
1/4 cawan pati santan
2 batang serai - diketuk

cara-cara
*blend halus cili kering bersama bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air, panaskan minyak secukupnya, goreng bahan blend tadi hingga naik bau wangi, masukkan serai, goreng lagi hingga pecah minyak, garing dan secukup masak, perasa dengan garam dan gula, goreng seketika, tuang air asam jawa secukupnya, masak hingga kuah mendidih dan pekat, masukkan pati santan dan udang masak hingga secukup masak tetapi jangan terlalu lama nanti ia keras, jika perlu perasakan balik dengan garam, hidangkan