Tuesday, February 22, 2011

Masak Lemak Nangka Ikan Bilis

Bahan A Rebus
nangka muda secukupnya – disiang, potong
atau 1 tin instant nangka muda dalam tin

Bahan B Tumbuk
13 biji cili padi - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 s/k serbuk kunyit

Bahan C
1/2 tin santan pekat dlm tin + 1/2 tin air
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
sejemput ikan bilis

Cara-cara

  1. Jika guna nangka muda segar, siang buang kulit dahulu, bersihkan, rebus nangka muda sampai lembut, empuk dan gebu,
  2. saya guna instant nangka muda dalam tin jadi tidak perlu rebus cuma buka tin, buang airnya, basuh dengan air, toskan, ketepikan
  3. Tumbuk bawang merah, cili padi, dan kunyit serbuk
  4. masukkan nangka ke dalam periuk bersama bahan tumbuk, ikan bilis air, pati santan, garam, gula dan ajinomoto, rebus hingga mendidih, pekat dan secukup masak.
  5. Hidangkan