Monday, September 27, 2010

Laksa Asam

Bahan-bahan - sumber resipi citarasawan blogspot.com
1 kg laksa basah - ltk laksa kering- rendam, rebus, toskan, ketepikan
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas - ikut resipi asal tdk perlu kisar - * kisar bahan ini
1 batang serai di titik - ikut resipi asal cuma titik - * kisar bahan ini
1 kuntum bunga kantan di potong
2 sudu besar pes udang - * letak 2sb serbuk belacan bakar
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa


Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili api - aida letak cili serbuk secukupnya
4 tangkai cili merah(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus) - *cuma ltk serbuk cili ikut pedas

Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris
6 tangkai daun pudina
1 sudu petis udang jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua


Cara-cara :

  1. Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2.
  2. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan. Rebus hingga betul-betul mendidih
  3. Kemudian masukkan pes udang atau belacan, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
  4. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.