Friday, September 3, 2010

Kuih Semperit

bahan-bahan
250gm butter or margarine
4 cawan tepung jagung
3/4 cawan tepung custard
1 cawan castor sugar or gula - blend
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 penutup vanilla essence
sedikit garam
kismis or cherry merah potong cube kecil secukupnya atau - untuk letak atas kuih

cara-cara
  1. pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin
  2. tuangkan vanilla essence ke dalam telur kuning + putih telur, kacau sedikit dengan garpu bagi mesra, kemudian tuang ke dalam adunan butter yang telah kembang tadi, gaul rata
  3. terus garam gaul rata, masukkan tepung custard, gaul hingga rata
  4. masukkan pula tepung jagung gaul rata dengan mesin hingga lembut serta jadi sebiji dough lembut yang tidak melekat pada tangan
  5. masukkan sedikit dough ke dalam acuan kuih semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya
    letak satu cube kecil ceri merah atau kismis atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
  6. panaskan dahulu oven pada suhu 170C, alas dulang dengan baking paper, bakar kuih semperit kurang daripada 15 minit atau hingga secukup masak
  7. hidangkan, selebihnya simpan dalam bekas kedap udara