Friday, September 3, 2010

Chap Choi Dengan Cendawan Kering

bahan-bahan
  • 2 ikat chinese baby green mustard/sawi china jenis besar
  • 1/2 labu kecil bawang putih cincang secukupnya
  • oyster sauce secukupnya
  • sedikit kicap
  • 2 keping cendawan hitam - basuh, rendam dlm air sejuk, bila lembut potong nipis, tdk digalakan rendam dlm air panas, ia jadi liat
  • 1-2 sk rata tepung jagung - dibancuh dengan air rendaman cendawan hitam
  • 1 sk rata gula
  • sedikit ajinomoto
  • sedikit garam
  • minyak secukupnya utk menumis
  • sedikit minyak bijan (jika suka)
cara-cara
  1. Basuh, bersihkan, belah dua sahaja 1 pokok sayur, kemudian belah sedikit bawahnya, ketepikan
  2. Apabila air mendidih, masukkan sedikit minyak diikuti dengan sayur masak sedikit layu selama 1-2 minit, angkat dari air dan toskan, susun dalam pinggan sepokok-sepokok
  3. Panaskan minyak, goreng bawang putih cincang hingga kuning keemasan, masukkan cendawan masukan oyster sauce goreng sampai naik bau, diikuti dengan kicap, goreng lagi hingga naik bau kemudian masukkan cendawan kering goreng lagi hingga cendawan masak secukupnya,perasa dengan sedikit gula garam dan ajimomoto.
  4. masukkan sedikit air tepung jagung kacau hingga pekat. Jika suka tuang sedikit minyak bijan, goreng seketika bagi naik naik bau, padamkan api, Tuang atas susunan sayur dalam pinggan tadi dan hidangkan dengan nasi panas.