Saturday, July 17, 2010

Donut Kentang

bahan A
236gm isi ubi kentang segar yg telah dibuang kulitnya - ptg, lpt kms dlm plastic wrap, preheat 5 min dlm microwave oven, lenyek, ketepikan

bahan B
300gm tepung roti
10gm instant dry yeast
14gm gula
4gm garam
50gm telur - pukul sedikit kacau dengan susu segar
100gm susu segar sejuk dalam fridge

bahan C
50gm bread spread, butter or margarine

bahan D
minyak masak secukupnya untuk menggoreng
caster sugar secukupnya untuk sadur


cara-cara
  1. sediakan dahulu bahan A, ketepikan
  2. pukul sikit telur kacau dengan susu segar sejuk dalam fridge hingga sebati, ketepikan
  3. gaul rata semua bahan B, tuang bancuhan telur dan susu tadi satukan kesemuanya jadi lebih kurang dough,
  4. kemudian masukkan kentang yg telah dilenyek tadi, uli dan gaul rata,
  5. letak pula semua bread spread uli lagi hingga tidak melekat pada tangan dan
  6. hempuk dough dalam besin atau talam sehingga ia jadi sebiji dough bulat, licin, elastic dan tidak melekat pada tangan,
  7. jangan bimbang dough jenis memang lembut, walau bagaimana pun ia akan melekat pada tangan,
  8. jika ia melekat juga taburkan sedikit tepung lebih kurang 1sb sudah cukup semasa mengulinya
  9. tutup dengan plastic wrap, rehatkan dough, biar ia naik dua kali ganda
  10. tumbuk dough keluarkan anginnya, uli sekejap, biar seketika
  11. taburkan sedikit sahaja tepung pada papan canai, leperkan dough atasnya, tabur cuma sedikit sahaja lagi tepung atas permukaaan dough dan canai stebal mana yang disukai
  12. celup doughnut cutter dengan tepung, terap dough dengan doughnut cutter, susun dalam tray, ulangi hingga habis, ketepikan, rehatkan balik dough bagai ia naik lagi dua kali ganda
  13. panaskan minyak masak separuh kuali, goreng doughnuts dalam minyak panas guna api kuat dan api perlahan, pandai-pandailah sendiri jaga api semasa menggoreng, balik-balikkan, masak hingga kuning keemasan, angkat, gaul dengan gula, hidangkan.
Donat Kentang (Potato donut)
  • Ingredients:
  • 500 gr flour (high protein)
  • 200 gr steamed potato then mashed it
  • 12 gr instant dry yeast
  • 50 gr milk powder (full cream)
  • 75 gr butter or margarine
  • 100 gr sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 4 egg yolks
  • 100 ml cold water
  • oil to fry the dough
Directions:-
  • Put together flour, sugar, milk powder, instant dry yeast in a bowl, then add the mashed potato and egg yolks, mix them altogether until a soft dough is formed
  • Put butter and salt, until elastic- Leave first for 15 minutes.- Devided the dough into small balls size of 50 gr each
  • Leave again for 20 minutes to rise
  • Make a hole in the middle of each ball
  • Fry those dough in the hot oil in a medium sized pan until become golden
  • Remove from oil and drain
  • Let cool then you can put toppings like powder sugar, chocolate sprinkles or cheese on it
Sources :- From selbyfood.blogspot.com