Friday, July 30, 2010

Bubur Kacang Merah

 bahan-bahan
150gm / 2/3 caw kacang merah
1 liter / 4 caw air
1 helai daun pandan disimpul
120-140gm / 1/2 caw gula putih atau gula merah
250ml / 1 caw pati santan segar atau 1 pack kecil inst. powder coconut milk bancuh dgn air panas suam
1/4 sk garam

cara-cara

  1. Basuh, rendam kacang merah selama 30 minit, basuh balik toskan, masukan 1 liter air rebus guna api perlahan hingga lembut selama 45minit ke 1 jam
  2. Masukkan daun pandan, gula, garam dan santan masak hingga pekat atau rebus santan dan garam dalam periuk berasing hingga ia mula mendidih, tutup api, curah santan kemudian ke atasnya, hidangkan
  3. Kalau tidak suka cara no. 2, lepas kacang merah kembang dan masak sepenuhnya, masukkan gula, garam, santan dan daun pandan, masak hingga sederhana pekat atau pekat, ikut citarasa masing-masing, hidangkan