Monday, May 10, 2010

Pulut Santan Mangga


bahan-bahan (2-3 orang makan)
1 cawan beras pulut
1 cawan air
1 helai daun pandan simpul (optional)
sedikit garam
1 biji buah mangga masak - size besar, buang kulit, potong
pati santan pekat secukupnya - saya guna 2sb bumbun inst coconut milk powder dibancuh dengan 100ml air panas
gula secukupnya

cara-cara
basuh beras pulut, tanak atas dapur dengan secawan air, sedikit garam dan daun pandan simpul, masak pulut hingga sederhana kering, letak dalam loyang yang sesuai dengan segera, nyalakan api pengukus tanpa menunggu air mendidih terlebih dahulu, terus kukus pulut dalam pengukus hingga jernih dan secukup masak, serih pulut, buat santan pekat, masukkan sedikit demi sedikit air panas dalam inst. coconut milk powder, kacau sentiasa dengan sudu, tujuannya supaya ia tidak bergentel, hidangkan bersama buah mangga masak, cairan santan pekat yang telah dibuat tadi dan gula