Monday, May 3, 2010

Kari Mee Goreng

bahan-bahan
500gm mee kuning or meehon or kuey tieow
200gm isi udang segar
1-2 biji telur masak hancur (optional)
sawi (optional)
taugeh (optional)
tauhu goreng (optional)
kobis secukupnya - potong serong
carrot - potong panjang
daun bawang - potong
1/4 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 sb serbuk kari ikan + 1sk serbuk cili or cili kering blend basah (optional - jika suka pedas sila letak serbuk cili/cili blend)
sedikit kiub ayam, sos tomato, sos tiram, kicap, sedikit cuka, garam, gula dan ajinomoto - secukup rasa
minyak untuk menumis

cara-cara
panaskan minyak tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau harum, masukkan serbuk kari + serbuk cili dan sedikit sahaja air masak hingga pecah minyak, masukkan sedikit kuib ayam, sos tomato, sos tiram, sedikit cuka dan kicap masak hingga pecah minyak, masukkan udang, carrot, mee kuning goreng hingga secukup masak, perasa dengan garam dan gula, goreng seketika, hidangkan tabur dengan sedikit daun bawang