Friday, May 7, 2010

Kerabu Udang



bahan-bahan300-400gm udang dikukus atau direbus
1/4 bawang besar - mayang halus
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 cili padi hijau frozen/tiny green chilies - cincang supaya kurang pedas, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang supaya kurang pedas 1/2 carrot - mayang memanjang 1 genggam ready made sedikit roasted sesame
2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
1-2 sb soft brown sugar - ikut suka
1/4-1/2 biji lemon - perah jus lemon, ketepikan, ikut masam
1/4-1/2 caw daun ketumbar/coriander leaf - potong (optional)
5-6 cherry tomato or 1 tomato - potong
1 timun jepun - dimayang halus


cara-cara
  1. Udang dibasuh dikukus, tujuannya bagi mengekalkan rasa manis udang tersebut atau boleh juga direbus dengan sedikit air kemudian buang kulit & kepalanya, ketepikan
  2. Cincang bawang putih, diikuti cili padi hijau dan cili merah
  3. Campurkan bawang putih cincang, cili padi dan cili hijau, bawang besar bersama, nampla sauce, soft brown sugar dan perahan air lemon, gaul rata, masukkan pula udang, tomato, timun dan coriander, gaul rata, taburkan sedikit bijan, hidangkan besama nasi panas