Monday, May 10, 2010

Mushroom & Tomato Spaghetti


bahan A - rebus
500gm spaghetti - rebus ikut extended yang dikehendaki, toskan
3 telur - direbus (optional)

bahan B - Oregano Mushroom Tomato Sauce For Spaghetti
1 can whole tomato + 1/2 can air
2-3 ulas bawang putih - cincang
1/3 bawang besar - potong dadu
1 cili kering - potong
1 pack mushroom
curly parsley secukupnya - cincang
sedikit dried oregano
lada hitam tumbuk - secukupnya
garam secukup rasa
olive oil or minyak masak secukupnya untuk menumis


cara-cara
panaskan sedikit minyak dalam kuali, goreng bawang putih cincang, cili kering, curly parsley hingga sedikit kekuningan danbau harum, masukkan pula bawang besar goreng lagi hingga naik bau harum, masukkan mushroom goreng sedikit layu, taburkan garam, lada hitam dan oregano goreng seketika, masukkan whole tomato dan air, masak hingga sederhana pekat, lebih elok dalam masa yang sama masak spaghetti sauce dan rebus spaghetti + telur hingga secukup masak, toskan tuang terus dalam sauce spaghetti yang telah dimasak tadi, gaul rata, hidangkan dengan telur rebus yang telah dibuang kulitnya