Monday, May 24, 2010

Donut



bahan-bahan
300gm tepung roti
1 1/2 instant dry yeast
1 sk rata garam halus
2 sb rata gula
100ml susu segar panas - preheat dalam microwave 1 minit
100ml air panas - air dari thermos
2 sb rata butter


cara-cara

  1. campurkan dan gaul rata tepung roti, dry yeast, garam, gula,
  2. kuak-kuakkan tepung buat lubang ditengahnya, campur pula susu panas & air panas, tuang ke dalam adunan tepung,
  3. gaul rata dan uli hingga jadi sebiji doh, letak pula buttermilk sedikit demi sedikit, uli hingga tidak melekat pada tangan,
  4. tutup besin uli dengan plastic wrap, preheat microwave 1 minit, masukkan besin yang berisi dough tersebut, biar ia mengembang didalammya selama 5 minit,
  5. keluarkan besin dough dari microwave, ulangi preheat microwave 1 minit lagi, letak balik besin dough tadi biar ia naik dan mengembang sebanyak 2 kali ganda,
  6. tekan atau tumbuk dough dengan tangan, keluarkan anginnya, uli balik, jika perlu tabur tepung atas papan pencanai, canai dough 1/2", terap dough dengan acuan doughnut hingga habis,
  7. tutup dengan tuala lembab, biar ia mengembang lagi 2 kali ganda,
  8. panaskan minyak secukupnya, goreng doughnut satu persatu atau lebih dengan menggunakkan api sederhana perlahan, alih-alihkan selalu hingga secukup masak,
  9. golek-golekkan atas gula secukupnya dengan seberapa segera, tujuannya supaya gula lekat pada doughut, hidangkan