Saturday, May 15, 2010

Asam Tumis Cuka Dengan Isi Ikan & Buah Terung


bahan A blend halus bersama sedikit air
7 tangkai cili kering - ikut pedas/ bergantung pada jenis cili kering pedas/kurang pedas
1/2 biji bawang besar - potong
3 ulas bawang putih - potong
1 batang serai - hiris
1" lengkuas - hiris
1" halia - potong
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya

bahan B3 keping isi ikan atau apa-apa jenis ikan
cuka secukup rasa masam
2 biji buah terung
air secukupnya untuk dijadikan kuah

cara-cara

  1. Sediakan bahan A blend halus semua bahan. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan A hingga keluar minyak .
  2. Potong buah terung, masukkan buah terung, tuang cuka secukupnya dan isi ikan, goreng lagi, hingga ia pecah minyak, garing serta naik bau
  3. Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan kuah, rebus hingga ia pekat dan berpalut, hidangkan