Friday, April 30, 2010

Beef or Beef Ribs Barbecue

  • ingredients
  • 1 sweet japanese/chinese pear or white raddish, peeled, grated
  • 500gm boneless beef - thin slice or 1kg short beef ribs, sliced
  • 2 tbsp roasted sesame seeds for garnish
  • fresh greens, for garnish
  • Marinade Sauce
    ingredients
  • 6 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp honey
  • 2 tbsp sesame oil
  • 1 tbsp soft brown sugar (optional/if use grated white radish)
  • 6 cloves garlic, crushed

  1. Finely grated the pear or raddish into a large bowl, then add the beef ribs or thin sliced boneless beef and mix thoroughly. Set aside for 10 minutes to allow the meat to tenderize
  2. Combine the Marinate ingredients in a bowl and mix well, then pour it over the beef, mixing thoroughly until the beef well coated with the marinade sauce. Cover and marinate for a least 4 hours or overnight in the refrigerator.
  3. Heat a frying pan or grill pan over medium heat, until very hot and fry the beef, in small batches, for 2 to 3 minutes on each side until golden brown. Remove from the heat and transfer to serving plate. Garnish with the sesame seeds and fresh greens, ready for serving.

Little Garden

all of the flowers we gardening together non stop blooming, growing up and non stop smiling to us at the balcony, we enjoy watching them everyday and what a beautiful day....

Cucumber Kimchi

Ingredients
2 japanese cucumber - cut
1-2 tsp nampla sauce
1 clove garlic, minced
1 tsp grated fresh ginger root
1-2 tsp inst. chili powder/dried chili - blend with little bit water or dry blend
1-2 tbsp grated japanese/chinese pear or white raddish
1-2 tsp honey or soft brown sugar or both

combine all ingredients then add cucumber, mixed well, ready for serving

Tuesday, April 27, 2010

Agar-Agar Kelapa Muda

bahan-bahan3.5-4gm agar-agar strips (malaysia tesco brand)
500ml air
1 biji kelapa pandan muda – 180ml air kelapa pandan+20ml air sejuk- jadikan 200ml – kaup isinya dgn sudu, disagat atau dipotong nipis memanjang
1 cawan gula
1 daun pandan - disimpul (optional) saya tdk letak
secubit garam

cara-cara
  1. Basuh dan rendam agar-agar strip dengan 500ml air hingga lembut Rebus agar-agar dengan air rendaman tadi, masak hingga agar-agar larut, masukkan daun pandan jika ada + gula masak hingga gula cair, taburkan secubit garam kacau hingga mendidih, sekirannya anda gunakan air kelapa pandan atau air kelapa mawar tidak perlu masukkan daun pandan simpul, padamkan api, sejukkan sedikit dahulu, agak-agaklah, kemudian
  2. Tuangkan air kelapa muda, isi kelapa muda gaul rata, sendukan agar-agar dalam gelas yang disukai atau tuang dalam dulang, sejukkan dalam peti ais, hidangkan

Thursday, April 8, 2010

Kari Kerang

bahan-bahan
1 kg kerang segar - basuh bersih, toskan
300gm ubi kentang
1 biji kelapa parut - jdkan pati santan & santan cair secukupnya or 1 small pack inst. coconut milk powder - saya guna lebih kurang 1/2 pack
5 hirisan halia - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1/4 bawang besar - hiris nipis
2 senduk sedang rempah kari ikan or 1 paket kecil
1 keping asam gelugur/asam keping
garam, gula dan ajinimoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya

cara-cara
Tumis halia, bawang putih, dan bawang merah hingga kuning dan berbau harum, masukkan rempah kari ikan dengan sedikit air, masak rempah hingga ia betul-betul masak dan pecah minyak, tuangkan santan cair diikuti dengan kentang dan asam gelugor, rebus kentang hingga lembut dan empuk, masukkan kerang, dan pati santan jangan rebus kerang terlalu lama nanti ia kurang sedap, agak-agaklah, perasa dengan garam gula dan ajinomoto, masak hingga kuah sederhana pekat dan hidangkan bersama nasi panas. Tips berguna mak kesayangan saya, sebelum memasak, jika perlu, anda boleh rendam kerang dengan air dan 1-2sb cuka putih, tentukan air cukup-cukup menutupi kerang sahaja, tujuannya hilangkan kotoran yang melekat pada cengkerangnya itu, ia jadi lebih bersih, bersihkan banyak kali dengan air, toskan.

Tuesday, April 6, 2010

Kuih Semperit

bahan-bahan
250gm butter or margarine
500gm/3 cawan tepung jagung
1 cawan castor sugar or gula - blend
1 penutup vanilla essence
1 biji telur
cherry merah potong cube kecil secukupnya - untuk letak atas kuih

cara-cara
  1. pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin
  2. tuangkan vanilla essence ke dalam telur, pukul sedikit dengan garpu
  3. kuak-kuak tepung buat lubang ditengahnya tuang adunan butter dan telur tadi gaul rata dengan mesin
  4. masukkan tepung jagung, gaul dengan mesin hingga lembut serta jadi satu dough lembut yang tidak melekat pada tangan
  5. sekiranya ia keras, uli lagi hingga lembut supaya senang apabila ditekan dalam acuan kuih semperit
  6. masukkan sedikit dough ke dalam acuan semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya
  7. letak satu cube kecil ceri merah atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
  8. panaskan dahulu oven pada suhu 170C, bakar kuih semperit kurang daripada 15 minit atau hingga secukup masak
  9. hidangkan
  10. selebihnya simpan dalam bekas kedap udara
Kuih Semperit - sources recipe from piping pack
ingredients
  • 250gm butter
  • 1 tbsp yellow colour
  • 90gm icing sugar
  • 1 egg yolk
  • 1/4 tsp salt
  • 320gm multi-purpose flour
  • 120gm corn flour
  • 2 tbsp milk
  • 1/2 tsp rose essence
  • chopped cherry for decoration
preparation
  1. Cream butter with yellow colour , sugar, icing sugar egg yolk, salt and rose essence until fluffy. Add in milk and mix well.
  2. Fold in multi-purpose flour and corn flour. Mix until dough become soft and not stick at hand
  3. Place mixture into pipping tips, Pipe mixture on lightly greased baking tray.
  4. Decorate with chopped cherry
  5. Bake in preheated 180C oven for 15 minutes or until golden brown.

Monday, April 5, 2010

Coffee Swiss Roll Tiramisu

Ingredients
750ml strong black coffee, cooled - used 1/2 cup strong black coffee
1 tsp vanilla essence
2 eggs, separated
3tbsp caster sugar
250gm vegetarians mascarpone cheese
250ml cream, whipped
1 pack ready made coffee swiss roll
2tsp dark cocoa powder


  1. Put the coffee in a bowl to cooled it down. Using electric beaters, beat the egg yolks and sugar in a small bowl for 3 minutes, or until thick and pale then stir with vanilla essence. Add the mascarpone, and beat until just combined. Fold in the cream with a metal spoon.
  2. Beat the egg whites until soft peaks form. Fold quickly and lightly into the cream mixture with a metal spoon , trying not to loose the volume.
  3. Quickly arrange half the slices swiss roll in base of a deep serving dish, just pour a little bit strong black coffee with spoon to make it wet or more easier spray or brush on top of the swiss roll with coffee. Spread half the cream mixture over the wet swiss roll.
  4. Again pour, spray or brush with coffee the remaining slices swiss roll and repeat the layers. Smooth the surface and dust liberally with cocoa powder. Refrigerate for 2 hours, or until firm, to allow the flavours to develop

Sunday, April 4, 2010

Pizza


bahan A (bergantung pada size 2-4 keping)
150gm strong flour/bread flour/tepung roti @ steam bread flour/tepung pau
150gm weak flour/tepung gandum biasa
4gm dry inst yeast - 1 1/2 sk
4gm garam - kurang drpd 1 sk
1 tsp extra virgin olive oil or cooking oil
190ml air panas lebih kurang pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai

cara-cara

  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. canai dough kemudian letak dalam baking tray, letak pizza sauce
  6. bakar selama 15 minit, hidangkan
  7. Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven) sila tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak
  8. hidangkan
bahan B

1/4-1/2 bawang besar size sederhana - potong dadu
2-3 ulas bawang putih - dicincang
1 can diced can tomato - anggaran 300-400gm
1sb dried crush oregano
1/2-1sk garam
1/2 sk crush lada hitam
olive oil @ minyak masak secukupnya untuk menumis

cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau harum dan sedikit kuning, masukkan oregano kacau sikit, terus masukkan tomato, letak garam, lada hitam, masak hingga ia mendidih, padamkan api, sedia untuk disapu pada dough pizza sebelum dibakar

Tiramisu

Ingredients
750ml strong black coffee, cooled
1 tsp vanilla essence
2 eggs, separated
3tbsp caster sugar
250gm vegetarians mascarpone cheese
250ml cream, whipped
16 large sponge finger biscuits
2tsp dark cocoa powder


  1. Put the coffee and vanilla essence in a bowl. Using electric beaters, beat the egg yolks and sugar in a small bowl for 3 minutes, or until thick and pale. Add the mascarpone, and beat until just combined. Fold in the cream with a metal spoon.
  2. Beat the egg whites until soft peaks form. Fold quickly and lightly into the cream mixture with a metal spoon , trying not to loose the volume.
  3. Quickly dip half the biscuits, one at a time, into the coffee mixture. Drain off any excess and arrange the biscuits in the base of a deep serving dish. Spread half the cream mixture over the biscuits.
  4. Dip the remaining biscuits and repeat the layers. Smooth the surface and dust liberally with cocoa powder. Refrigerate for 2 hours, or until firm, to allow the flavours to develop

Saturday, April 3, 2010

Daging Masak Kicap

bahan A (potong nipis)
500gm daging - potong nipis
2sb madu - rsp asal maktok tdk ltk madu
2-3 sb olive oil or minyak masak
1 bawang besar - potong

bahan B (blend halus)
sejemput kecil lada hitam - lebih byk lada hitam lbh sedap
sejemput kecil jintan manis
sejemput kecil jintan putih
1 kulit kayu manis - 1"
1 1/2 kuntum bunga lawang
4-5 kuntum bunga cengkih

bahan C (blend halus )
halia sebesar ibu jari kaki
3 ulas bawang putih
1/2 bawang besar

bahan D
50ml kicap
1-2 sk serbuk kunyit
sedikit soft brown sugar
garam & ajinomoto secukupnya (jika perlu)
minyak untuk menumis secukupnya

bahan E (rsp asal maktok tdk guna bhn ini, jika suka blh ltk - Optional)
1 biji cili hijau - potong
1 biji cili merah - potong
5-7 cili padi - letak sebiji-sebiji
segenggam frozen kacang peas
segenggam frozen jagung
1/3 carrot - potong

bahan F (hiasan/optional)
halia muda - potong
1/4 red capsicum - potong
daun bawang - potong
1 biji orange - potong
carrot - potong
fresh coriander/daun ketumbar segar - potong

cara-cara
  1. basuh, potong nipis daging, gaul rata daging dengan madu, tujuan pemerapan ini bagi melembutkan daging, simpan dalam bekas kedap udara semalaman didalam fridge, boleh juga letak separuh bahan blend B & C, soft brown sugar dan 2-3sb olive oil atau minyak masak, diperap untuk tujuan yang sama, kecuali kicap, garam dan ajinomoto, nanti berair terutama sekali kicap, bila hendak masak baru letak kicap, serbuk kunyit, garam dan ajinomoto, seeloknya perap seketika
  2. basuh, tumbuk atau blend bahan B hingga halus, bahagi dua, ketepikan
  3. tumbuk bahan C jadikan paste, bahagi dua
  4. masukkan separuh bahan B, separuh bahan C, serbuk kunyit, soft brown sugar dan kicap secukupnya ke dalam daging, gaul rata ketepikan, perap seketika
  5. panaskan minyak secukupnya, gaul rata bahan B & C dahulu, tumis bahan B & C hingga betul-betul naik bau harumnya itu, masukkan daging
  6. sila ambil perhatian, jika tidak perap daging dengan madu, tuang air secukupnya masak hingga daging empuk atau masak dalam pressure cooker, tuang sedikit air, masak sampai daging lembut dan empuk, masak lagi hingga kuahnya sederhana kering, sila ikuti langkah no. 8, 9, 10 dan 11
  7. sekiranya daging sudah diperap dengan madu tidak perlu letak air cuma goreng hingga harum, terus ikuti langkah no. 8, 9, 10 dan 11
  8. masukkan semua bahan E optional itu jika suka, goreng lagi hingga secukup masak
  9. taburkan bawang potong masak lagi hingga bawang layu serta masak kicap pecah minyak, pekat dan sedikit berkuah atau sedikit kering terpulang pada citarasa masing-masing, perasa dengan garam dan ajinomoto jika perlu
  10. jika suka hias dengan semua bahan F
  11. hidangkan segera bersama nasi panas

Thursday, April 1, 2010

Acar Ikan

bahan-bahan
2 ekor ikan segar
5 sb cuka
2 sb kicap cair jepun
1-2 sb soft brown sugar - agak-agaklah ikut selera masing-masing
2 sb air
4 hiris halia - mayang halus
1 bawang putih - mayang halus
1-2 cili kering - potong - ikut pedas
1/2 bawang besar size sederhana - mayang halus

cara-cara
  1. siang ikan, bersihkan, goreng dengan garam & serbuk kunyit jadikan ikan goreng, ketepikan
  2. campurkan cuka, kicap, soft brown sugar dan air masak hingga gula larut serta sedikit mendidih, tutup api terus letak cili kering, hirisan halia, bawang putih dan bawang besar, gaul rata terus curahkan atas ikan dan biar ia terendam dahulu selama 30 minit, alih-alihkan setiap 15 minit.
  3. jika perlu hias dengan carrot, daun bawang dan cili merah
  4. hidangkan

Sayur-Sayuran Bergoreng

bahan-bahan
250gm taugeh - basuh, toskan, ketepikan
1/2 ikat daun kuchai - potong
1/3 carrot - mayang halus
1 block soft tofu
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 hiris halia - mayang halus
sedikit bawang besar hiris
sedikit cili merah hiris
sedikit ikan bilis
sedikit minyak untuk menumis
garam

cara-cara

  1. basuh, potong tofu , sadur dengan tepung jagung keseluruhan permukaanya , goreng hingga secukup masak serta kuning keemasan, susun dalam pingga, ketepikan
  2. panaskan sedikit minyak, masukkan sedikit garam, tumis bawang putih, halia, bawang besar, cili merah dan ikan bilis hingga naik bau wangi, campurkan kesemua sayur-sayuran, goreng hingga sedikit layu, perasa dengan secukup garam, gaul rata, tutup api, hidangkan besama tofu dalam pinggan tadi
  3. hidangkan dengan segera