Tuesday, April 6, 2010

Kuih Semperit

bahan-bahan
250gm butter or margarine
500gm/3 cawan tepung jagung
1 cawan castor sugar or gula - blend
1 penutup vanilla essence
1 biji telur
cherry merah potong cube kecil secukupnya - untuk letak atas kuih

cara-cara
  1. pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin
  2. tuangkan vanilla essence ke dalam telur, pukul sedikit dengan garpu
  3. kuak-kuak tepung buat lubang ditengahnya tuang adunan butter dan telur tadi gaul rata dengan mesin
  4. masukkan tepung jagung, gaul dengan mesin hingga lembut serta jadi satu dough lembut yang tidak melekat pada tangan
  5. sekiranya ia keras, uli lagi hingga lembut supaya senang apabila ditekan dalam acuan kuih semperit
  6. masukkan sedikit dough ke dalam acuan semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya
  7. letak satu cube kecil ceri merah atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
  8. panaskan dahulu oven pada suhu 170C, bakar kuih semperit kurang daripada 15 minit atau hingga secukup masak
  9. hidangkan
  10. selebihnya simpan dalam bekas kedap udara
Kuih Semperit - sources recipe from piping pack
ingredients
  • 250gm butter
  • 1 tbsp yellow colour
  • 90gm icing sugar
  • 1 egg yolk
  • 1/4 tsp salt
  • 320gm multi-purpose flour
  • 120gm corn flour
  • 2 tbsp milk
  • 1/2 tsp rose essence
  • chopped cherry for decoration
preparation
  1. Cream butter with yellow colour , sugar, icing sugar egg yolk, salt and rose essence until fluffy. Add in milk and mix well.
  2. Fold in multi-purpose flour and corn flour. Mix until dough become soft and not stick at hand
  3. Place mixture into pipping tips, Pipe mixture on lightly greased baking tray.
  4. Decorate with chopped cherry
  5. Bake in preheated 180C oven for 15 minutes or until golden brown.