Saturday, January 16, 2010

Nasi Lemak


bahan-bahan
5 caw beras jepun - basuh hingga bersih, toskan
8 caw air
1 pack kecil inst. coconut milk powder
1 daun pandan simpul
1/2 jengkal halia - dimayang
1/2 jengkal kulit kayu manis
7 kuntum bunga cengkih
1 sk. biji lada hitam
1 sb garam
4 biji telur rebus - buang kulit belah dua, hidang dengan nasi lemak
2 biji timun jepun - dihiris jgn terlalu nipis, hidang dengan nasi lemak

cara-cara
Untuk menanak nasi atas dapur, masukkan air, daun pandan, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, biji lada hitam dan garam rebus hingga mendidih, masukkan sedikit demi sedikit air mendidih tadi ke dalam cawan yang berisi serbuk santan segera, kacau hingga santan larut, kemudian tuang pula cairan santan tersebut ke dalam periuk yang berisi air mendidih tadi, rebus hingga santan dan air sehingga ia benar-benar mendidih, tuangkan beras, kacau hingga ia kering, tutup periuk, perlahankan api paling kecil sekali, serih-serihkan nasi, biar hingga nasi lemak masak sepenuhnya, kemudian hidangkan bersama samabal tumis ikan bilis, telur rebus dan hirisan timun

Sambal Tumis
bahan-bahan
100gm ikan bilis - basuh dan toskan
30 biji cili kering - rebus, basuh, toskan
1 biji baw besar - size xl, 1/2 diblend halus, & 1/2 dihiris nipis
5 ulas baw putih
sekepal kecil asam jawa - diperah dengan air panas, jadikan air asam jawa secukupnya
1-2 sb gula
garam & ajinomoto secukup rasa
minyak secukupnya untuk menumis

cara-cara
Blend cili, 1/2 bawang besar dan bawang putih hingga halus dengan sedikit air asam jawa, panaskan minyak secukupnya, tumis bahan-bahan blend tadi bersama gula hingga terbit minyak, cili cukup masak, garing serta jernih, masukkan lagi 1/2 bawang yang telah dihiris nipis, goreng hingga ia sedikit layu, diikuti ikan bilis, goreng seketika, masukkan lebihan air asam jawa jadikan kuah secukupnya, rebus hingga ia pekat secukupnya, jika perlu tambahkan sedikit ajinomoto, hidangkan bersama nasi lemak panas, telur rebus dan hirisan timun