Tuesday, January 12, 2010

Kari Ayam


bahan-bahan
1 ekor ayam - dipotong
10 biji kentang size kecil - tdk perlu buang kulit, basuh & ketepikan
2 senduk besar kari ayam baba`s
air secukupnya untuk dibuat kuah
garam & ajinomonto secukup rasa

bahan blend
1/2 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
5 cm halia muda
1 sb bubun jintan putih

bahan tumis
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih
4 buah pelaga
1-2 senduk minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan minyak, basuh bahan tumis, tumis hingga ia naik bau serta wangi, tuang pula bahan blend tumis hingga wangi dan naik bau, masukkan pula rempah masak dengan sedikit air , masak hingga pecah minyak, masukkan ayam dan ubi kentang, diikuti garam dan ajinomoto, gaul seketika, curahkan 1 caw air, tutup presurre cooker, masak selama 5-7 minit hingga ubi & ayam masak sepenuhnya dan mengeluarkan bau wangi, tutup api dan keluarkan angin dari pressure cooker , hidangkan