Sunday, June 7, 2009

Sup Ekor

bahanA
500gm ekor lembu
4 cm halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk lada hitam
1.5 liter air
1 bawang besar - potong
1 tomato - potong
2 kentang - potong
1 carrot - potong serong memanjang
1 carrot putih - serong memanjang
1/4 celery root - serong
garam secukup rasa

bahan B
bawang goreng & hirisan daun bawang, sadri, ketumbar

bahan C - kisar
1 sk biji rempah
2 sk jintan manis
2 sk jintan putih
1 sk lada hitam
11/2" kulit kayu manis
4 buah pelaga
8 bunga cengkih
2 bunga lawang

cara-cara
  1. Blend bahan sup bunjut, ikat dengan kain muslin dan ketepikan
  2. Masukkan semua bahan ke dalam pressure cooker, kecuali bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar, rebus hingga masak
  3. Hidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar