Sunday, June 7, 2009

Kuey Teow

bahan-bahan
250gm kuey keow kering - rebus extended lembut yang dikehendaki, tapis, ketepikan
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk cili
sos tiram, sos tomato, garam, gula, ajinomoto, minyak
1 carrot - potong
1/4 kobis kecil - potong
4 biji telur

cara-cara
1. Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
2. Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, tomato sos, serbuk cili,gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan carrot, kuetiaw, kacau hingga keseluruhan bahan berpalut, taburkan kobis kacau sampai masak.
3. Akhir sekali taburkan telur masak hancur 1-2 min kacau, tutup api, hidangkan