Friday, June 12, 2009

Moroccan Spicy Meat Balls


bahan A – meat balls700gm daging cincang
1/2 caw parsely
1 sb serbuk cili/paprika – lebih pun ok
1 sb cumin
serbuk lada hitam, garam
minyak untuk menggoreng - secukupnya
Bahan b - sauce based
1 biji bawang besar – potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
2 biji tomato size paling besar - potong dadu
200gm puri tomato atau sos tomato
1/2 caw daun ketumbar/coriander
1 sb cumin
1 sb serbuk cili/paprika
1 cawan air
serbuk lada hitam, gula, garam atau ajinomoto
4 biji telur - optional letak pun ok tak letak pun ok, ikut suka

cara-cara
  1. Gaul rata bahan A buat meat balls, ketepikan
  2. Potong dadu tomato, bawang besar, cincang bawang putih, dan sediakn semua bahan B ketepikan.
  3. Goreng semua sekali meat balls dalam satu masa hingga golden brown, keluarkan dari kuali dan
  4. guna minyak yang sama, masukkan bawang cincang, goreng hingga nail bau, masuk pula bawang besar goreng sampai layu, masukkan serbuk cili gaul rata, masukkan tomato dadu goreng hingga layu, tuang puti tomato atau ketchup, masak sekejap, curahkan meat balls, goreng sekejap, curahkan 1 cawan air perisa dengan garam, gula dan lada hitam, goreng hingga pekat.
  5. Kalau suka pecahhkan telur sebiji-sebiji ke atasnya, tutup tudung periuk, biar ia masak guna api pelahan hingga bertukar warna putih seperti sekeping telur goreng, hidangkan sesuai dimakan dengan nasi panas atau spaghetti rebus