Friday, June 5, 2009

Lemang Segera

bahan-bahan
1 kg beras pulut
1/2 kilo pati santan
2-3 helai daun pandan - koyakan dan simpulkan, untuk cara B
seikat daun pandan - koyakan, susun dalam pengukus, untuk cara A
garam secukup rasa
daun pisang untuk membalut
tali rafia untuk ikat

Cara A
1 kg beras pulut - basuh, rendam semalaman, basuh hingga ia jernih, kukus dalam pengukus yang diatur dengan koyakkan daun pandan, keluarkan kesemuanya, gaul rata dengan 1/2 kilo pati santan + garam secukup rasa, bungkus banyak lapisan, sekemas- kemasnya macam buat kuih lopes dengan daun pisang dan tali rafia , bila direbus ia tidak akan tertanggal atau terbuka tali dan daunnya, rebus dalam air secukupnya hingga ia betul-betul masak bila ia masak angkat

Cara B
basuh beras pulut, sukatan pati santan hendaklah sama parasnya dengan sukatan beras dalam periuk yang hendak dimasak , cuma tambahkan lagi air atau santan , ikut sukatan, mestilah disukat setinggi satu tapak tangan anda sendiri menutupi jari seluruh 5 jari anda sendiri dalam periuk berisi beras pulut dan santan kelapa yang telah disukat tadi, Tanak pulut seperti menanak nasi, kena kacau selalu, tambah air/santan sedikit demi sedikit sekiranya kurang air, jangan terlalu banyak, masak lagi atas api hingga kering, perlahan kan api bila cukup masak, tutup periuk dan kecilkan api kalau masak dapur gas, kalau dapur letrik, padamkan api terus biar ia kering, kemudian serih pulut tersebut, bungkus dalam daun pisang macam buat kuih lopes, sekiranya ia jernih dan benar-benar masak tidak perlu direbus, kalau berkeadaan sedikit mentah, rebus dala air hingga masak, potong dengan benang ketika hendak menghidangkan